Ahold verdubbelt presentie in Shanghai

ZAANDAM, 6 JAN. Supermarktconcern Ahold heeft 22 supermarkten overgenomen van Liancheng Yaohan in de Chinese stad Sjanghai. Ahold, in China actief met de 50-50 joint-venture Ahold-Zhonghui, had in de havenstad al 18 eigen winkels onder de formulenaam Tops. Door de overname wordt Ahold de grootste buitenlandse supermarktonderneming in China met een verwachte jaaromzet van 100 miljoen dollar (200 miljoen gulden) in 1998. De omzet in het afgelopen jaar was 30 miljoen dollar.

De financiële crisis in Azië speelt Ahold momenteel in de kaart, aldus een woordvoerder van het concern. De koopkracht bij consumenten in Azië is onder druk komen te staan, waardoor bedrijven op zoek gaan naar kapitaalkrachtige partners. Ahold merkte dit eerder al in Thailand. Ook de verkoop van de winkelketen in Sjanghai is ingegeven door financiële perikelen bij de oorspronkelijke eigenaren.

De 22 Yaohan-winkels worden omgebouwd tot Tops-supermarkten, de formule waarmee Ahold ook actief is in Maleisië, Thailand, Singapore en Indonesië. De omzet in Azië kwam in 1997 boven de 1 miljard gulden uit. Over tien jaar moet 10 procent van de concernomzet uit Azië komen.

Ahold heeft daarnaast besloten in Azië de discount-formule Bi-Lo - een Tops-supermarkt telt ongeveer 1.000 vierkante meter, een Bi-Lo minder dan 100 vierkante meter - voorlopig te sluiten. De locaties in winkelstraatjes die beschikbaar waren bleken niet te voldoen voor de formule. In Maleisië en Indonesië zijn de Bi-Lo-winkels al dicht, in China gebeurt dat binnenkort.