Advocaten: huisartsen waren niet zorgvuldig

DEN HAAG, 6 JAN. De advocaten van de verplegers André du M. en John H. verwijten de huisartsen van de overleden bejaarden in de zogenoemde Haagse verplegerszaak 'onzorgvuldig' handelen. De huisartsen zouden telefonisch morfine hebben voorgeschreven aan patiënten die zij niet kenden of zouden te veel slaaptabletten hebben voorgeschreven. Een andere huisarts zou juist weer geen morfine hebben voorgeschreven waar dat wel gewenst was.

De rechtbank veroordeelde de 41-jarige hoofverdachte André vorig jaar april tot levenslang voor vijf moorden op bejaarde vrouwen uit de serviceflat Waalsdorp in Den Haag. Deze vrouwen zijn volgens de rechtbank overleden doordat zij morfine en insuline toegediend hadden gekregen. De 38-jarige medeverdachte J.H., zwager van Du M., kreeg acht jaar cel opgelegd. Hij had de weduwe Sloos-Fischer, met wie hij kort voor haar dood getrouwd was, vocht en voeding onthouden, waarna zij stierf. J.H. zou als enige erfgenaam vier miljoen gulden van haar erven.

Op de eerste dag van het hoger beroep tegen de verplegers werden gisteren vier huisartsen als getuige gehoord. De huisarts van mevrouw Sloos-Fischer, S. Zeilmaker, zei ervan overtuigd te zijn dat zijn patiënte ook zonder gebruik van slaapmiddelen zou zijn overleden. De 93-jarige dame was volgend hem “zwak, slecht en incontinent”. Zij had hem om euthanasie gevraagd omdat zij geestelijk leed. Dat had de arts niet nodig gevonden. Wel schreef hij haar dertig Dormicum slaaptabletten voor, waarvan ze er zo nodig twee keer daags één mocht slikken. “Normaal schrijf je vijftien tabletten voor, maar het betrof hier een vrouw die al suffend en slapend naar het einde van haar leven wilde gaan”, aldus de arts, die benadrukte dat de vrouw ook zonder gebruik van slaapmiddelen binnen een week zou zijn overleden.

Voor het eerst in het spraakmakende proces werd de voormalig directeur R. Rozenburg van de serviceflat Waalsdorp als getuige gehoord. Volgens hem waren er nooit klachten over hoofdverdachte Du M. geweest. “Hij nam zelfs directietaken van mij over als ik er niet was”, voegde de directeur aan de reeks complimenten toe. Alleen in de laatste weken dat hij in Waalsdorp werkte zou de verpleger “er met de pet naar hebben gegooid”.

De directeur zei tot op de dag van vandaag achter de verpleger te staan en hem voor honderd procent te vertrouwen. Rozenburg zei geenszins te geloven dat Du M. de moorden heeft gepleegd. Het vonnis van de rechtbank is volgens hem via “roddel en achterklap” tot stand gekomen.

Het hoger beroep wordt op 19 januari voortgezet.