Zwemcoach bestraft wegens zijn dopingverleden in DDR

PERTH, 5 JAN. Drie dagen voor het begin van de wereldtitelstrijd zwemmen in Perth heeft de internationale federatie FINA de Duitse hoofdcoach Winfried Leopold de accreditatie ontnomen. Aanleiding tot de maatregel is de betrokkenheid van Leopold bij dopingzaken in de tijd dat hij de hoogste coach was in de DDR.

De 59-jarige Leopold, afkomstig uit Leipzig, had al in 1991 tegenover het bestuur van de Duitse bond bekend dat hij in het toenmalige Oostduitse systeem bij het verstrekken van prestatiebevorderende middelen betrokken was geweest.

De FINA heeft zich na zes jaar ineens op het standpunt gesteld dat de coach dit soort zaken niet alleen bij de nationale bond, maar volgens de reglementen ook bij de overkoepelende federatie had moeten melden. “Mijn eerlijkheid wordt bestraft”, reageerde Leopold ontgoocheld. De Duitse coach hangt een uitsluiting voor enkele jaren boven het hoofd.

Na een nachtje slapen besloot Leopold niet naar huis te reizen, te meer omdat de Duitse zwembond solidair is. “We zullen geen protest indienen”, verklaarde voorzitter Tretow van de DSV. “We betreuren dit echter omdat het onmogelijk zal worden het dopingverleden van de DDR te ontrafelen. Want geen trainer zal zich nu nog laten verleiden schoon schip te maken.”

Eind vorige maand raakte Leopold betrokken in een onderzoek van justitie naar criminaliteit in relatie tot de Duitse eenwording. Hij werd ervan beschuldigd met het verstrekken van verboden middelen lichamelijk letsel te hebben veroorzaakt. (SID/DPA)