Zuid-Korea wil 35 miljard dollar lenen

ROTTERDAM, 5 JAN. Zuid-Korea wil de komende maanden 35 miljard dollar lenen om oude, kortlopende schulden af te lossen. Staatsbedrijven, waaronder banken, willen in het buitenland 20 miljard dollar lenen, terwijl de regering nog eens 15 miljard dollar aan krediet verlangt.

Dit heeft de regering in Seoul gisteren bekendgemaakt.

Volgens zondag verschenen cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) ging Zuid-Korea halverwege dit jaar gebukt onder een schuldenlast aan buitenlandse banken van 103,4 miljard dollar. Dat is 4 miljard dollar meer dan een half jaar eerder. Japanse banken hebben met die bijna 24 miljard dollar het meeste krediet uitstaan.

Bij Nederlandse instellingen, vooral ING en ABN Amro, staan de Koreanen volgens BIB-cijfers voor 1,7 miljard dollar in het krijt. Het gaat hierbij alleen om schulden tussen banken onderling. De gehele schuld van Zuid-Korea aan het buitenland wordt, inclusief verplichtingen aan regeringen en beleggers, nu geraamd op 153 miljard dollar. Vermoed wordt dat dit bedrag nog oploopt als gevolg van hogere schulden aangegaan door buitenlandse vestigingen van Zuid-Koreaanse banken.

In het weekeinde werd duidelijk dat de president van de centrale bank in Seoul, Lee Kyung-shick, deze week naar Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zal reizen voor overleg met de banken in die landen over verlenging van uitstaande kortlopende rekeningen. De internationale bankwereld heeft zich al bereid verklaard kortlopende Koreaanse schulden met een maand te verlengen, waardoor een acute betalingscrisis eind vorig jaar werd vermeden.

De uitstaande bankkredieten aan de hele Aziatische regio namen in de afgelopen zes maanden met 20 miljard dollar toe tot 389 miljard. Volgens de BIB heeft de bankwereld de dreiging van een financiële crisis in het Verre Oosten volledig genegeerd. Volgens de BIB weerspiegelde deze 'krediethonger' de financiële onrust die zich voordeed in opkomende landen als Thailand en Zuid-Korea. “Ondanks de groeiende spanningen in Zuidoost-Azië nam de stroom kredieten naar Aziatische groeimarkten op geen enkele manier af”, aldus de BIB, de overkoepelende organisatie van centrale banken.

Het gaat vooral om kortlopende kredieten. Zuid-Korea moet om die reden voor medio dit jaar 70 miljard dollar hebben terugbetaald. Een groep banken, waaronder ING en ABN Amro, toonde zich vorige week al bereid het land enige respijt te geven voor schulden die eind vorig jaar hadden moeten zijn afbetaald.

Thailand, een ander economisch wonderkind uit het verleden, wil nieuwe onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de voorwaarden van het vorig jaar zomer overeengekomen steunpakket van 17,2 miljard dollar. Het land ziet geen kans zich te houden aan de afspraken over de overheidsfinanciën, zo heeft premier Chuan Leekpai vandaag verklaard.

Thailand zou in het eind september aflopende financiële jaar moeten zorgen voor een overschot op de begroting van 1 procent van het bruto binnenlands product. Volgens Chuan is het 'onwaarschijnlijk' dat dit lukt, omdat de inkomsten van de regering flink tegenvallen.

Alle effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten vanochtend een daling zien. Uitzondering was Zuid-Korea, waar de koersindex met 2,9 procent steeg. Op de beurs van Tokio daalde de Nikkei-beursindex met bijna 2 procent tot 14.957 punten. De valuta van Maleisië, Indonesië, Thailand en Japan staan in dollars gerekend op het laagste niveau sinds 1992.

De plannen van de Maleisische regering om buitenlandse werknemers de wacht aan te zeggen zijn dit weekeinde op felle kritiek gestuit. De maatregel, bedoeld om de economische crisis in het land te helpen bezweren, kan volgens oppositiepartijen in dat land leiden tot grote sociale onrust. Het zou om bijna één miljoen buitenlandse werknemers gaan.