Weer veel burgers vermoord in Algerije

ALGIERS/ TUNIS, 5 JAN. Het afgelopen weekeinde zijn in Algerije opnieuw tientallen burgers vermoord. Het leger is intussen op jacht naar de daders van de slachtpartij in het westelijke gebied van Rélizane, waar midden vorige week honderden dorpelingen werden vermoord.

De nieuwe moorden hadden plaats in het westen van Algerije (Tlemcen en Saïda), het midden (Médéa en M'Sila) en in Algiers. Onder de doden zijn, zoals gebruikelijk, veel vrouwen en kinderen.

Het nieuws over het bloedbad in Rélizane, waar volgens de krant El-Watan van vanochtend, ongeveer 300 mensen zijn vermoord en volgens de regering 78, heeft weer geleid tot internationale veroordelingen. Onder andere Duitsland, Italië en Iran riepen op tot internationale inspanningen om een eind te helpen maken aan de nu zes jaar oude machtsstrijd tussen het regime in Algiers en moslim-extremisten. Algiers heeft elke actie van buitenaf tot dusverre altijd van de hand gewezen als inmenging in zijn interne aangelegenheden.

De Algerijnse kranten maken melding van een uittocht uit het gebied van de slachtpartij. Ongeveer 1.000 mensen zouden sinds woensdag de nacht doorbrengen in het naburige Souk el-Had.

In Tunis hebben de Arabische ministers van Binnenlandse Zaken gisteren besloten tot samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. Met name is besloten gezochte of veroordeelde extremisten aan elkaar uit te leveren en terroristische groepen niet meer toe te staan Arabisch gebied als uitvalsbasis te gebruiken. Egypte en Algerije hadden in het bijzonder opgeroepen tot versterking van de samenwerking tegen het terrorisme. (AFP, Reuters)