Weense Opera erkent nazi-verleden

WENEN, 5 JAN. De Weense Staatsopera gaat op 5 mei in het Oostenrijkse parlementsgebouw een voorstelling geven van de opera Het dagboek van Anne Frank van de Russische componist Grigori Frid. Volgens Ioan Holender, de artistiek leider van de Weense Staatsopera, is de voorstelling op de nieuw ingestelde Oostenrijkse herdenkingsdag voor nazi-slachtoffers, een verzoeningsgebaar.

“We kunnen niet goedmaken wat er is gebeurd, maar we kunnen wel iets goeds doen”, aldus de in Roemenië gebiren Holender (62). Na de aansluiting van Oostenrijk bij nazi-Duitsland in maart 1938 werd het werk van modernistische kunstenaars als Schönberg en Berg beschouwd als 'entartete Kunst' en traden joodse musici en zangers niet langer op in de Weense Staatsopera. De verdreven Bruno Walter was in 1955 wel aanwezig bij de heropening van de gebombardeerde opera aanwezig, maar dirigeerde niet. De tweeënveertig zangers die uit het vocale ensemble werden gezet, zongen nooit meer in de Staatsopera. (Reuters)