VS geven meubels Hitler terug

BONN, 5 JAN. De Amerikaanse strijdkrachten hebben delen van Hitlers meubilair aan de Bondsrepubliek teruggegeven. Het gaat om zijn bureau en enkele stoelen.

De meubels van Hitler stonden in een dependance van de Rijkskanselarij in Berchtesgaden, in het Beierse Obersalzberg. “Als ik de prachtige bergen zie, dan voel ik me dapper”, zei Hitler over het berglandschap, waar hij zich graag ophield, schrijft Der Spiegel, die het nieuws over Hitlers meubilair in het jongste nummer publiceert.

De Duitse dictator had de architect Alois Degano in 1936 opdracht gegeven ook een pand te ontwerpen in de stijl van een Beierse boerderij waar hij zijn werkkamer wilde installeren. Het bunkerachtige complex, waarvan de boerderij deel uitmaakte, was pas op 25 maart 1945 klaar. Zes weken later, op 4 mei, bezette het Amerikaanse leger het gebied. De Amerikaanse strijdkrachten gebruikten de dependance van de Rijkskanselarij als hoofdkwartier voor recreatie van de troepen.

In 1987 wilde het Amerikaanse leger delen van Hitlers inventaris meenemen naar een militair museum in de Verenigde Staten. Maar de leiding protesteerde. Gevreesd werd dat het 'tentoonstellen' van Hitlers bezittingen het leger “in een buitengewoon pijnlijke situatie” zou kunnen brengen. Het volkenrecht verbiedt bovendien uitvoer van Hitlers meubilair. Wel mogen de meubels binnen Duitsland zelf worden versleept.

Toen het gebied Berchtesgaden in 1996 in handen van de Duitse staat kwam, brachten de Amerikanen de inventaris van hun hoofdkwartier naar Heidelberg. Een deel van Hitlers meubilair staat nog steeds in Heidelberg, een ander deel in een opslagplaats in Beieren.

Het Amerikaanse leger zou in '96 hebben beloofd de voorwerpen “te zijner tijd” aan de Duitse regering terug te geven. Het Beierse Bureau voor Monumentenzorg zou dan moeten beslissen wat er met het meubilair gebeurt. Onzeker is waarover de Amerikanen precies beschikken. “Wat in 1945 werd aangetroffen weten alleen de Amerikanen”, meent expert Gunther Exner. Behalve een bureau en stoelen, is er volgens hem in 1993 nog een borstbeeld van Bismarck in Berchtesgaden gesignaleerd.