Varkens op twee bedrijven geruimd

DEN HAAG, 5 JAN. Het varkensbedrijf in het Noord-Brabantse Escharen waar afgelopen vrijdagavond het 425-ste geval van klassieke varkenspest werd geconstateerd, heeft vorige week zeshonderd varkens naar een nabijgelegen bedrijf te hebben vervoerd. De eigenaar van het besmette bedrijf verwacht dat de ziekte door het transport op het andere bedrijf is overgebracht.

Het ministerie van Landbouw bevestigt het vervoer van de zeshonderd varkens. Zowel de besmette varkenshouderij, waar 2.500 varkens werden gehouden, als het verdachte bedrijf zijn afgelopen weekend geruimd.

In het gebied waar de besmette varkenshouderij ligt was vorige week het vervoersverbod opgeheven. Na constatering van de ziekte is dat opnieuw gedeeltelijk afgekondigd. Escharen ligt in de buurt van Venhorst, waar vorig jaar het eerste geval van varkenspest werd vastgesteld.

De varkenshouder heeft zich volgens Landbouw aan de regels gehouden. Hij heeft aan slechts één ander bedrijf geleverd. De dieren zijn ook niet verder naar andere bedrijven gebracht. De kans op verspreiding van het virus is daarom volgens het ministerie gering. Het betreffende bedrijf was nog niet eerder besmet of verdacht.

Een woordvoerder van het crisiscentrum in Uden meldt dat veel varkenshouders in de omgeving van Escharen vragen hebben over het verbod. “Het is vrijwel zeker dat de boel voor zes weken op slot gaat. Veel boeren willen weten wat er nu wel en niet mag en waar de grenzen van het gebied lopen”, aldus de woordvoerder.