Tomba uit protest niet in tweede manche

ROTTERDAM, 5 JAN. De Oostenrijker Thomas Sykora won gisteren in de Sloveense plaats Kranjska Gora de slalom voor de wereldbeker alpineski, maar alle ogen waren gericht op Alberto Tomba. De Italiaanse vedette verliet de race na een aanvaring met een official.

Tomba was des duivels over de beslissing van de wedstrijdleiding om de beste dertig skiërs uit de eerste manche in de tweede omloop in omgekeerde volgorde te laten starten. Meestal beginnen de eerste vijftien skiërs uit het klassement eerst, waarna de nummers zestien tot en met dertig volgen.

De Italiaan protesteerde heftig omdat de weersomstandigheden zeer snel slechter werden. De officials gaven echter geen krimp. Daarop vertrok Tomba. “Hier heb ik geen zin in. Ik heb toch geen punten nodig”, zei Tomba. Sykora wel: “Ik moest een goed resultaat halen om in het olympische team van mijn land te komen”. De uitslag gaf Tomba wel gelijk. De Noor Jagge, die de eerste manche won, eindigde uiteindelijk als 25ste.

Een dag eerder sloegen de Oostenrijkse alpineskiërs toe in de reuzenslalom in Kranjska Gora. Christian Mayer zegevierde voor zijn bijna-naamgenoot Hermann Maier. Derde werd de Zwitser Michael von Grünigen. Mayer maakte over de twee manches een totaaltijd van 2.12,70. Het was de tweede seizoensoverwinning voor de 25-jarige Oostenrijker. In de stand om de wereldbeker staat hij derde, achter Von Grünigen en Maier. De laatste verstevigde zijn koppositie in de stand om de algemene wereldbeker.

Harald de Man eindigde als 48ste in de eerste manche. De Alkmaarse skiër gleed na 1 minuut en 10,77 seconden onder het finishdoek door. Hij kwam anderhalve seconde te kort om mee te mogen doen aan de tweede gang langs de poortjes. Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Nagano moet hij twee keer bij de beste vijftien eindigen op de 'geschoonde' uitslagenlijst van een World Cup-evenement.

Skispringer Kazuyoshi Funaki bleef ook in Innsbruck bij de derde wedstrijd van de Vierschansentoernee ongenaakbaar. De Japanner zegevierde met sprongen van 108,5 en 113 meter. Van de jury kreeg hij 240,7 punten. Eerder was hij de beste in Garmisch-Partenkirchen en Oberstdorf. De Duitser Sven Hannawald eindigde gisteren als tweede voor Janne Ahonen uit Finland. De laatste wedstrijd is morgen in Bischofshofen.

De jonge Amerikaanse skiër Todd Lowick boekte bij wereldbekerwedstrijden in Schonach zijn tweede seizoenzege in de Noordse combinatie (langlaufen en springen). De Fransman Guillaume werd tweede en de Tsjech Kucera derde. In het algemeen klassement staat de Noor Engen eerste.