Spanning loopt op in Mexicaanse staat Chiapas

LA REALIDAD, 5 JAN. Eenheden van het Mexicaanse leger hebben zaterdag stellingen betrokken rond La Realidad, het bolwerk van de zapatistische rebellen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Onduidelijk is of het om machtsvertoon gaat of om de voorbereiding van een aanval.

Volgens inwoners gaat het om de grootste demonstratie van militair machtsvertoon sinds vier jaar geleden de zapatistische opstand - bedoeld om een verbetering van het lot van de indianen af te dwingen - uitbrak. Veel inwoners maken zich op om te vluchten. De militairen pakken in de omgeving boeren op.

In Chiapas is de al jaren bestaande spanning in december nog opgelopen door een bloedbad in een dorp, waarvan 45 indianen - vooral vrouwen en kinderen - het slachtoffer werden. De massamoord, hoogstwaarschijnlijk het werk van grootgrondbezitters en lokale bonzen van de regerende partij, de PRI, stortte de Mexicaanse regering in een crisis. Zaterdag moest president Ernesto Zedillo zijn minister van Binnenlandse Zaken vervangen. Deze stond bekend als een 'hardliner' in de strijd tegen de zapatisten, zijn opvolger, tot dusverre minister van Landbouw, wil een “eerlijke en beslissende vrede” met de indianen. (Reuters)