Pennings springt over 2,26

Wilbert Pennings was nog maar een kleuter toen Ruud Wielart op 17 februari 1980 het Nederlandse indoorrecord hoogspringen van 2,26 meter sprong. Zaterdag evenaarde de 22-jarige student lucht- en ruimtevaart uit Tilburg dat stokoude indoorrecord in het Belgische Gent. “Ik wist dat ik 2,20 kon halen. Dat gebeurde ook. Toen heb ik de lat maar op 2,26 laten leggen. Eigenlijk zo maar.”

Door zijn sprong in Gent heeft Pennings zich gekwalificeerd voor de EK indoor die in februari in Sevilla worden gehouden. Daarmee is hij na polsstokhoogspringster Monique de Wilt de tweede Nederlandse atlete die zich heeft geplaatst. Zij sprong op 20 december 4,10. Pennings deed zaterdag nog een poging op 2,27 meter, want dat is de limiet voor de EK buiten in Boedapest. “Maar de concentratie was weg”, zei hij.

Pennings (1,94 lang) moest zijn opmerkelijke succes in Gent alleen vieren. Zelfs zijn trainer Frans Bosch was niet aanwezig bij de wedstrijden in België. “Ik was de enige van mijn club Attila. Ik ging er eigenlijk alleen maar naartoe om alles eens uit te testen. Het is nog heel vroeg in het seizoen. Mijn laatste wedstrijd was alweer vier maanden geleden.”

Het persoonlijke record van Pennings stond voor het afgelopen weekeinde op 2,20 meter. Buiten heeft Pennings al 2,24 gesprongen. Dat deed hij in september in Hilversum. “Dat leek toen een perfecte sprong. Maar nu kan ik dat niet meer zeggen.” Het Nederlandse buitenrecord van Ruud Wielart is trouwens nog ouder: 2,28 meter, gesprongen op 1 september 1979.

Ken je Ruud Wielart?

Pennings: “Als junior heb ik weleens een paar trainingen van hem gehad. Maar ik heb hem zelf nog nooit zien springen. Dat is wel een grote wens van mij. Ik weet dat er opnamen van hem zijn.”

Wat is je volgende doel?

“Ik wil ook naar de EK buiten. Dat moet lukken. Als ik 2,26 kan springen, moet 2,27 ook kunnen. En daarna moet ik naar de 2,30 en meer. Dan ga ik ook internationaal een beetje meetellen en kan ik, als het meezit, misschien een keer derde worden bij EK of WK.”