Overlast zuidwesterstorm valt in Nederland mee

ROTTERDAM, 5 JAN. Bij de zuidwesterstormen tot en met windkracht 10 vielen dit weekeinde in Rotterdam twee gewonden. Op verscheidene plaatsen veroorzaakten zware windstoten overlast en schade, maar grote problemen zoals elders in West-Europa deden zich in Nederland niet voor.

De verwachte overlast als gevolg van de storm viel vanmorgen mee. De aanvankelijk voorziene windkracht 11 bleef beperkt tot kracht 10. Voor Nederland zit er volgens het KNMI voorlopig geen storm meer in. Van tijd tot tijd waait het aan zee hard en ook in het binnenland staat vaak een stevige zuidwester. Het verkeer in het hele land moet dan ook rekening houden met zware windstoten.

Noch het Korps Landelijke Politie Diensten in Driebergen, noch de Kustwacht in IJmuiden kreeg meldingen binnen van noemenswaardigde problemen. Bij Rotterdam was in de nacht van zondag op maandag korte tijd overlast door een over de rijbaan gewaaide boom.

Vanmorgen waaide de dakbedekking van een flat in Nijmegen weg. De politie overwoog de bewoners van de flat te evacueren, maar dat bleek niet nodig. Niemand raakte gewond. De brandweer heeft het dak onder grote belangstelling provisorisch gedicht.

Zaterdag brak een Rotterdamse een been toen zij van haar bromfiets werd geblazen. Een plaatsgenoot liep een hersenschudding en een snee aan zijn hoofd op toen de wind hem optilde en tegen het trottoir smakte.

De overlast was vooral in de regio Rijnmond groot. De brandweer kreeg tientallen meldingen van ontwortelde bomen, gesneuvelde lantaarnpalen en afgerukte reclameborden. Op de Brienenoordbrug schoot een aanhangwagen los van een personenauto en sloeg over de kop. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft extra verkeersmaatregelen genomen. De maximumsnelheid op de Van Brienenoordbrug werd teruggebracht tot zeventig kilometer per uur. Ook leidde de politie vrachtwagens, personenauto's met aanhangwagens en andere voertuigen die veel wind vangen om via de Beneluxtunnel. De Botlekbrug bij Spijkenisse werd tijdelijk afgesloten omdat enkele ijzeren platen dreigden los te raken.

Zaterdag werd in Rotterdam een auto die niet op de handrem stond in het water geblazen. Op de markt in het centrum van de stad waaiden veel kramen om. De politie beëindigde daarom de markt vroegtijdig, evenals de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid.

Tussen Nieuwegein en Utrecht kwam een lichtbak van een reclamezuil op een fietspad terecht, maar raakte niemand. In Maarssen en Veenendaal vielen bomen op een huis. Op het Grevelingenmeer sloeg een man door de harde wind uit een kano. Een reddingsboot pikte hem op. Tussen Terborg en Doetinchem reed een trein tegen een boom. De boom was omgewaaid en op de rails beland.

In Hansweert (Zeeland) waaide zaterdag een kraan om en kwam terecht op de werkplaats van scheepswerf Reimerswaal. De drie werknemers die daar bezig waren, bleven ongedeerd. De schade bedraagt zeker een half miljoen gulden.

In Utrecht boorde een balk van een omgewaaide steiger zich door het dak van de stationsrestauratie. Planken en buizen belandden op het busstation daaronder. In Den Bosch sloeg het dak van een flatgebouw gedeeltelijk los en in Vlaardingen belandde het dak van een woning op straat.

De veerboten tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling en Harlingen voeren zondagavond niet. Toen de veerdienst vanmorgen werd hervat, was er nog veel hinder van de storm. De politie sloot vanmorgen uit voorzorg tijdens de ochtendspits de dijk Lelystad-Enkhuizen voor het verkeer.