N-Ierse loyalisten tegen vredesproces

LONDEN, 5 JAN. Gevangen leden van één van de twee toonaangevende loyalistische terreurorganisaties in Noord-Ierland hebben gisteren hun vertrouwen opgezegd in het vredesoverleg. Zestig procent van de 130 gedetineerden in de Maze-gevangenis die aangesloten zijn bij de Ulster Defence Association (UDA), ook bekend als de Ulster Freedom Fighters (UFF), spraken zich tegen de onderhandelingen uit.

Maar ze gingen niet zover om zich ook te distantiëren van het staakt-het-vuren dat door de twee grote loyalistische paramilitaire organisaties al ruim drie jaar in acht genomen wordt. Een einde van het bestand zou vrijwel zeker leiden tot het oplaaien van de terreur die in de kwart eeuw tussen 1969 en 1994 jaarlijks gemiddeld meer dan honderd doden heeft gevergd. Vorige week zag het er naar uit dat de Ulster Defence Association zich niet langer wenste te houden aan het staakt-het-vuren. Volgens de politie heeft de Loyalist Volunteer Force, een protestantse splinterbeweging, op oudejaarsavond bij de aanslag op een katholiek café hulp van de UDA gehad.

Gary McMichael, leider van de Ulster Democratic Party, de politieke vleugel van de UDA, noemde de stemming onder de gevangen terroristen “illustratief voor de groeiende frustratie binnen de hele unionistische gemeenschap over de richting van het vredesproces”. Niet alleen de extremistische loyalisten, ook veel gematigde unionisten, vinden dat de Britse regering de afgelopen maanden teveel concessies heeft gedaan aan de republikeinen. De Ulster Unionist Partij, de grootste protestantse partij van Ulster, heeft de afgelopen week bij herhaling gevraagd om het aftreden van de Britse minister voor Noord-Ierland, Marjorie Mowlam. Volgens de protestantse partijleiders heeft Mowlam geen benul van wat er in de unionistische gemeenschap leeft.

Mowlam voert vandaag crisisberaad met alle partijen die bij het vredesoverleg zijn betrokken om te voorkomen dat hervatting van de onderhandelingen volgende week maandag in een vernietigende confrontatie ontaardt.