MKB profiteert niet van lange winkeltijden

ROTTERDAM, 5 DEC. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland beschouwt de op 1 juni 1996 ingevoerde verruiming van de winkeltijden als een mislukking voor de sector. Het midden- en kleinbedrijf profiteert er nauwelijks van, zo blijkt uit de resultaten van een NIPO-enquete, die MKB vandaag bekendmaakte.

Grootwinkelbedrijven daarentegen zijn wèl enthousiast over de verruimde winkeltijden, constateert de Raad Nederlandse Detailhandel (NDH). Volgens het NIPO maakt 56 procent van de consumenten gebruik van de mogelijkheid om 's avonds te gaan winkelen. Het afgelopen jaar bezocht 60 procent wel eens een koopzondag.

Onderzoeksbedrijf OC&C uit Rotterdam, dat in opdracht van de Raad NDH de effecten van de verruiming van de winkelopenstellingstijden onderzocht, stelde vast dat ruim een kwart van de consumenten de dagelijkse boodschappen op andere tijdstippen doet dan voorheen. Wel beklagen de consumenten zich over winkels die gesloten blijven als tegelijkertijd in dezelfde winkelstraat de andere winkels wel open zijn. Het NIPO constateert dat er grote onduidelijkheid is bij veel klanten over wanneer de winkels in de eigen woonplaats nou wel en niet op zondag open zijn.

De doorsnee consument die de verruimde winkeltijden benut is volgens het NIPO hoog opgeleid, heeft een baan en geniet een bovenmodaal inkomen. Mensen die veelal 's avonds boodschappen doen, wonen vaak in een één- of tweepersoons huishouden en zijn meestal tussen de 25 en 45 jaar oud.

Eén op de vijf winkels verruimde het afgelopen jaar de openingstijden. Veelal zijn dat supermarkten, vestigingen van winkelketens en grote winkels. Deze bedrijven vertegenwoordigen samen de helft van de omzet en werkgelegenheid in de detailhandel. Sinds de verruimde openingstijden is het aantal banen bij deze bedrijven ook gegroeid.

Ondanks de omzetstijging en de toegenomen werkgelegenheid is het rendement van winkels die hun openingstijden verruimden niet gestegen. Dat is vooral te wijten aan de hoge loonkosten, vooral op zondag. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om op zondag hoofdzakelijk gebruik te maken van weekendhulpen. Dat zijn veelal scholieren en studenten, die een stuk goedkoper zijn dan het vaste personeel. Het NIPO stelt vast dat het merendeel van de winkeliers de omzet in het eerste jaar dat de openingstijden veranderden vooral zag verschuiven, en slechts in beperkte mate stijgen. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland wil daarom de discussie over de openingstijden heropenen. De raad stelt voor winkels door de week tot 19.00 uur open te houden. De zondagopenstelling kant wat MKB betreft worden afgeschaft.