Manchester verstoort bekeraspiraties Chelsea

ROTTERDAM, 5 JAN. Ruud Gullit heeft met Chelsea een van de gevoeligste nederlagen geleden in zijn periode als manager. Zijn ploeg verloor in de derde ronde van het toernooi om de FA Cup in eigen stadion met 5-3 van Manchester United. Na 75 minuten stond het zelfs nog 0-5, maar in de slotfase kon de thuisploeg door drie treffers de eindstand nog een draaglijker aanzien geven. “We hebben het Manchester United te makkelijk gemaakt en domme doelpunten weggegeven”, zei Gullit na afloop.

Hij had voor de wedstrijd even overwogen om zichzelf op te stellen omdat Chelsea met veel blessures en schorsingen kampt. De naam van Gullit stond wel op het wedstrijdformulier, maar hij bleef aan de kant. De Nederlander had Mark Hughes (ex-Manchester United) als vervanger van de geschorste aanvoerder Dennis Wise op het middenveld geposteerd. Dat pakte verkeerd uit. Chelsea werd op het middenveld volledig overlopen door het jeugdige viertal van Manchester United, Beckham, Butt, Giggs en Scholes.

Achterin was het ook al kommer en kwel bij de bekerhouder. Chelsea-doelman Ed de Goey maakte geen sterke indruk. Hij had aan geen van de vijf Manchester-treffers echt schuld, maar de ex-Feyenoorder verrichtte ook geen goede reddingen. Bij het tweede tegendoelpunt, uit een vrije trap, leek De Goey de muur verkeerd te hebben geposteerd, maar dat verwijt was niet terecht. Een paar spelers bleven niet op hun plaats staan toen international Beckham voor het schot uithaalde.

Beckham had ook voor 1-0 gezorgd. Cole scoorde vlak voor rust 3-0 en maakte op bijna dezelfde wijze ook het vierde doelpunt. De Manchester-spits heeft dit seizoen al negentien keer gescoord. Cole's partner in de aanval, Sheringham, vernederde Chelsea een kwartier voor tijd nog meer door met een krachtige kopbal te scoren.

Dat laatste doelpunt was voor de Chelsea-fans op Stamford Bridge aanleiding om massaal de uitgang op te zoeken. Daardoor misten ze het slotkwartiertje waarin hun club toch nog wat terugdeed. Manchester United ging minder geconcentreerd spelen en Le Saux scoorde met een lob voor Chelsea. Het was daarna invaller Vialli die nog twee doelpunten wist te maken (3-5). “Als ik had geweten dat Vialli zo zou spelen, had ik hem missschien wel vanaf het begin opgesteld”, was het commentaar van Gullit.

Zijn winnende collega Alex Ferguson was niet blij met de slotfase, maar gaf zijn ploeg natuurlijk wel een groot compliment. “Eigenlijk was ons verlies van vorige week tegen Coventry een geschenk, want daardoor waren we vandaag heel scherp”, aldus de United-trainer na afloop van de beladen bekerontmoeting die rond het middaguur in een uitverkocht stadion werd gespeeld. Bij de landskampioen deed verdediger Dennis Irvin voor het eerst weer mee sinds hij tijdens de Champions League uit de wedstrijd was geschopt door Feyenoorder Paul Bosvelt.

Manchester United is nu de grote favoriet om het bekertoernooi te winnen. Een andere kandidaat, Liverpool, werd op eigen veld verrassend met 3-1 uitgeschakeld door Coventry City dat Georg Boateng in de gelederen had. Ook Arsenal is nog niet geplaatst voor de vierde ronde. De ploeg van Bergkamp en Overmars kwam tegen eersteklasser Port Vale niet verder dan 0-0. Na afloop werd Arsenal uitgefloten door de eigen aanhang.

Op 13 januari spelen beide ploegen weer tegen elkaar. Er moeten volgende week dinsdag en woensdag in totaal nog twaalf wedstrijden in de derde ronde worden gespeeld. Zes bekerduels eindigden afgelopen weekeinde gelijk, zes werden er afgekeurd.

De semi-profs van het kleine Stevenage Borough zijn al zeker van een plek in de vierde ronde. Ze wonnen met 2-1 bij eersteklasser Swindon Town. Als beloning voor die prestatie mag Stevenage, zo wees de loting van gisteren uit, op eigen veld het grote Newcastle United ontvangen.