Levy stapt uit kabinet Israel om beleid Netanyahu

TEL AVIV, 5 JAN. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, is gistermiddag uit protest tegen de “antisociale” begroting van premier Benjamin Netanyahu en diens traineren van het vredesproces met de Palestijnen afgetreden.

“Ik kan niet meer”, zei hij, nadat hij tijdens een persconferentie in Tel Aviv gistermiddag duidelijk had gemaakt geen enkele invloed te kunnen uitoefenen op de regeringspolitiek. In de loop van de middag zal de Knesset over de begroting voor 1998 stemmen. Netanyahu rekent erop ook zonder de vijf stemmen van Levy's Gesher-partij voldoende steun te hebben.

Het opstappen van Levy verhindert verdere vooruitgang in het vredesproces met de Palestijnen. De oppositie in de regeringscoalitie tegen uitvoering van de akkoorden van Oslo en Hebron is zonder Levy in de regering aanzienlijk versterkt. Leidende politici in Likud en in de Arbeidspartij zijn van mening dat Israel nog dit jaar over de Palestijnse kwestie vervroegd naar de stembus zal gaan. Ondanks het aftreden van Levy komt de Amerikaanse vredesbemiddelaar Dennis Ross toch dinsdag naar Jeruzalem en Gaza om de bezoeken van Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat aan Washington op 20 en 22 januari voor te bereiden. Washington is van oordeel dat vooruitgang in het Israelisch-Palestijnse vredesproces geen verder uitstel duldt wegens de oplopende spanningen in de Palestijnse maatschappij.

Netanyahu zei er gisteravond van overtuigd te zijn dat zijn regering ook zonder Levy de eindstreep in het jaar 2000 zal halen. Drie uur na een dramatische persconferentie waarop hij zijn besluit aankondigde, verstuurde Levy zijn ontslagbrief naar Netanyahu. Tenzij Levy alsnog ingaat op de oproep van Netanyahu en van de ministers Mordechai en Sharon om van zijn besluit terug te komen, gaat het aftreden morgenmiddag formeel in. Netanyahu zal voorlopig Levy's portefeuille beheren.

Door het uittreden van Gesher uit de regeringscoalitie is de parlementaire meerderheid van Netanyahu tot 61 van de 120 stemmen geslonken. Hij kan echter rekenen op nog twee stemmen van de ultra-nationalistische Moledet (Vaderland)-partij. Deze magere parlementaire meerderheid wordt door potentiële dissidenten in Likud zelf bedreigd. De eerder afgetreden Likud-ministers Benni Begin en Dan Meridor en enkele opstandige parlementariërs in de coalitie kunnen de regering op elk moment ten val brengen. Indien Netanyahu vanmiddag de begroting door de Knesset loodst, komt zijn regering vervolgens wel in ernstige moeilijkheden over de terugtrekking op de Westelijke Jordaanoever.