Juventus verliest in Milaan; Davids maakt indruk tegen Internazionale

ROME, 5 JAN. Edgar Davids heeft in de Italiaanse topper van nieuwe club Juventus tegen Internazionale geïmponeerd als centrale middenvelder. Met een knipoog naar bondscoach Guus Hiddink, die de rebel van het EK van '96 overweegt te selecteren voor het Nederlands elftal dat in februari naar Florida afreist voor een trainingsstage, nam Davids de 'Oude Dame' met gedreven spel op sleeptouw. Een gunstige invloed op het resultaat had dat overigens niet: Juve verloor in Milaan met 1-0.

Juventus won echter de strijd op het middenveld dankzij Davids, die vanmorgen in de Italiaanse pers werd uitgeroepen tot de beste speler van Juventus. Toen Juventus hem vorige maand overnam van AC Milan, gaf trainer Lippi hem meteen een basisplaats. Davids maakte dat vertrouwen gisteren meer dan waar. Al had hij in de laatste minuut een tweede gele kaart verdiend door een tegenstander bij de middencirkel eerst aan zijn shirt te trekken en vervolgens te tackelen. Maar verder maakte Davids een positieve en beheerste indruk. Hij stoorde, verdedigde en viel aan, onvermoeibaar. Davids was erop gebeten om zijn visitekaartje af te geven in hetzelfde stadion waar hij, in het shirt van AC Milan, was bestempeld als een miskoop. Milan-verdediger Billy Costacurta had hem extra geprikkeld door te zeggen dat Davids “een van de rotte appels” was bij Milan.

“Helaas kreeg ik bij Milan niet veel ruimte en kans om mijn kwaliteiten te laten zien”, zei Davids na afloop. Meer wilde hij niet zeggen over zijn donkere zeventien maanden op Milanello. “Een grote aankoop”, schreef de Gazzetta dello Sport vanmorgen waarderend over Davids. Volgens de krant heeft Milan veel spijt dat het de middenvelder heeft verkocht. “Dit is een andere speler”, zou Milan-trainer Capello tegen manager Galliani hebben gezegd.

De afwezigheid van de geblesseerde Winter werd vooraf als het grootste probleem voor Inter beschouwd. De moeilijkheden uit zijn beginperiode, na zijn transfer van Lazio, liggen ver achter hem. Aron Winter is de spil van het middenveld geworden. Gisteravond kon geen van zijn ploeggenoten hem op een goede manier vervangen.

Eigenlijk hebben we het niet verdiend, zei Gigi Simoni, de trainer van Inter, grootmoedig. “We moeten beter worden, dat is de uitslag van deze ontmoeting. Met een royaal gebaar gunde hij tegenstander Juventus de morele overwinning. Maar door een bevlieging van de Braziliaan Ronaldo, die voor de wedstrijd de gouden bal ontving voor de titel Europese voetballer van het jaar, gingen de punten naar Inter.

Ronaldo was een groot deel van de wedstrijd onzichtbaar, maar vlak na rust maakte hij zich op rechts los van twee spelers van Juventus en gaf langs de verdediging heen een voorzet op maat aan Djorkaeff. Door diens doelpunt zag de ploeg uit Milaan zijn voorsprong op Juventus groeien naar vier punten.