Jordanië bij oefening VS, Turkije, Israel

AMMAN/ DAMASCUS, 5 JAN. Jordanië heeft een waarnemer gestuurd naar een marine-oefening van Israel, Turkije en de Verenigde Staten die vandaag in de Middellandse Zee is begonnen, zo is dit weekeinde in Amman bevestigd.

Egypte echter heeft een dergelijke uitnodiging afgewezen. De oefening wordt in de Arabische en islamitische wereld gezien als weerspiegeling van de groeiende militaire samenwerking tussen Israel en Turkije, en als zodanig scherp gekritiseerd. Met name Syrië, Iran en Irak beschouwen deze samenwerking als een directe bedreiging.

Syrische officiële media hebben het afgelopen weekeinde de VS en Jordanië scherp aangevallen wegens hun deelneming aan de manoeuvres. Volgens de krant Al-Thawra hadden de VS als co-sponsor van het vredesproces in het Midden-Oosten de confrontatie moeten aangaan met de Israelische premier Netanyahu in plaats van deel te nemen aan de oefeningen. De krant wees erop dat Jordanië met zijn actie resoluties van de Arabische Liga en de recente islamitische top schendt.

De Arabische Liga op haar beurt noemde de oefening “een negatieve ontwikkeling” in het vredesproces. In de verklaring zweeg de Liga echter over de Jordaanse betrokkenheid. Irak en Iran noemden de Jordaanse rol onaanvaardbaar. Bagdad riep verder op tot gemeenschappelijke Arabische actie tegen het Turkse regime, dat “zonder te aarzelen heeft gekozen voor een vijandige politiek jegens de Arabische natie en voor nauwere samenwerking met de vijanden van de Arabieren”. In Turkije zelf verijdelde de politie een bomaanslag door het ultra-linkse Revolutionair Bevrijdingsfront (DHKP-C) op de Turks-Amerikaanse basis Incirlik. Het is echter niet duidelijk of er enig verband is met de oefening.

De oefening Reliant Mermaid heeft plaats in het oostelijk deel van de Middellandse Zee in het kader van het in februari 1996 getekende militaire akkoord tussen Turkije en Israel. De deelnemende landen hebben herhaaldelijk onderstreept dat het deze keer niet om gevechtsmanoeuvres gaat, maar om een oefening in maritieme reddingsoperaties. (AFP, Reuters)