Hoogovens veert op na bijstelling winst over 1997

AMSTERDAM, 5 JAN. Hoogovens deed het vanmorgen erg goed op de Amsterdamse effectenbeurs. Het concern behaalt over dit jaar een nettowinst die zeker 45 procent hoger zal zijn dan de winst over 1996. Het aandeel steeg in de loop van de ochtend met 4,90 gulden naar 89,20.

AMSTERDAM Eerder was Hoogovens nog uitgegaan van een winststijging van 30 procent. De trend aan het Damrak was positief. Het AEX-koersgemiddelde noteerde rond het middaguur 938,09, een stijging met 11,10 punten (1,2 procent). De dollar droeg aan deze ontwikkeling bij. “De dollar verbaast. Met een koers iets boven de 2,04 gulden is er sprake van een keurig cijfer”, concludeerde een handelaar. De daling van de beurs van Tokio met 2 procent had weinig invloed op de goede stemming op het Damrak. De omzet kwalificeerde een handelaar als “niet geweldig”, al was er wel meer animo dan in de laatste weken van het afgelopen jaar.

Onder de hoofdfondsen waren maandagmorgen twee verliezers. KLM daalde met 60 cent naar 76,60 gulden en Polygram moest een gulden inleveren op 96 gulden. Een echte verklaring daarvoor konden handelaren niet bedenken. Buiten de verhoogde winstverwachting van Hoogovens was er vanmorgen nauwelijks financieel nieuws, zodat veel koersen meestegen op de algemene trend.

Goed in de markt lag ook Gist-brocades, dat een winst boekte van 1,50 gulden op 53,20. VNU was een gulden hoger op 258,30, terwijl Nedlloyd en Pakhoed een stijgingspercentage van een kleine 2 procent noteerden tot respectievelijk 47 gulden en 59,10.

Heineken boekte een winst van 3 gulden op 364 gulden. Topman Vuursteen, ziet voor de brouwerij een goede toekomst in de bierafzet in Afrika. Dit positieve vooruitzicht werd beloond. Koninklijke Olie steeg verder met 1,50 gulden naar 113,60 en Unilever boekte een winst van negentig cent, waardoor de koers op 128,30 terecht kwam.

Ook op de obligatiemarkt stegen de koersen. De verwachting dat de rentetarieven in Europa en de Verenigde Staten voorlopig ongewijzigd zullen blijven droeg daaraan bij.

De Amerikaanse dollar heeft zijn opmars vanmorgen voortgezet. Op de Europese valutamarkten noteerde de munt vanmorgen om tien uur een koers van 2,0385 gulden in vergelijking met een slot van 2,0340 afgelopen vrijdag. Ook ten opzichte van de Japanse yen won de dollar opnieuw terrein. De koers steeg van 132,10 yen naar 132,90 yen.

TOKIO De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten overwegend flink lagere koersen zien. In Tokio zakte het Nikkei koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen met 301,90 punten (bijna 2 procent) tot 14.956,84. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 3,5 procent lager. Seoul maakte als enige Aziatische beurs winst: 2,9 procent.