Groep jongeren met politie in Zuidland slaags

ZUIDLAND, 5 JAN. Een groep van enkele tientallen jongeren is in de nacht van zaterdag op zondag in Zuidland (gemeente Bernisse) op het Zuidhollandse eiland Voorne-Putten slaags geraakt met de politie. Aanleiding voor de ongeregeldheden was de sluiting van de discotheek in een plaatselijk verenigingsgebouw.

Een woordvoerder van de politie in Spijkenisse zegt dat “een opstootje wel was verwacht”. Omdat de twee surveillerende agenten de groep niet in de hand hadden, kregen zij assistentie van zo'n 35 collega's uit de regio Rotterdam.

De jongeren uitten hun onvrede over het stopzetten van disco-avonden in het 'Verenigingsgebouw' van Zuidland. Vrijwilligers van het Verenigingsgebouw hadden al meer dan twintig jaar iedere zaterdag een soos georganiseerd voor jongeren van veertien tot 25 jaar. Om half één ging de soos meestal dicht. Op de slotavond zaterdag draaide de muziek nog een uurtje langer. Doorgaans bezochten tussen honderd en 150 jongeren de disco. Omdat op de slotavond tevens een reünie van voormalige bezoekers werd gehouden, waren dat er honderd meer.

Afgelopen zomer werden tegenover het Verenigingsgebouw vier huizen gebouwd. Toen na de zomervakantie de disco weer openging, klaagden de nieuwe overburen over te harde muziek. Na afloop van de slotdisco ging een jongen verhaal halen bij een van de omwonenden. “Hij wilde de man alleen maar even 'bedanken' voor zijn geklaag”, zegt W. van Luijk, organisator van de discoavond.

Toen de twee agenten er niet in slaagden de jongen uit de deuropening te verwijderen, werd om assistentie gevraagd. “Dat was niet nodig geweest. De tien mensen van onze ordedienst hadden het ook wel kunnen sussen”, denkt Van Luijk. Even voor het politie-optreden had één van de suppoosten een molotovcocktail van een jongen afgepakt.

De woordvoerder van de politie blijft erbij dat de inzet van extra agenten nodig was. Maar volgens Van Luijk is de situatie juist door de komst van de politie uit de hand gelopen. In de commotie die toen ontstond, sommeerde de politie alle discogangers weer het Verenigingsgebouw in te gaan, na ze aanvankelijk naar buiten te hebben gedreven. Aan het politiebevel werd geen gehoor gegeven.

De agenten raakten volgens Van Luijk in paniek toen een groep van zeventig jongeren dreigend tegenover hen ging staan. Drie mannen werden gebeten door politiehonden. Ook Van Luijk heeft een hondenbeet in zijn enkel. Een van de honden bekraste de auto van een bezoeker. “Toen hij daar wat van zei, kreeg hij een klap met een knuppel op zijn kop”, aldus Van Luijk.

Een 27-jarige Zuidlander werd gearresteerd, omdat hij een diensthond heeft geschopt, aldus de politiewoordvoerder. Om vier uur was de rust rondom het Verenigingsgebouw weergekeerd.