Groenendaal kan wereldbeker bijna niet meer ontgaan

ROTTERDAM, 5 JAN. Richard Groenendaal verzekerde zich gisteren in Pontchâteau (Frankrijk) vrijwel zeker van de wereldbeker veldrijden. Hij eindigde als tweede in de vijfde wedstrijd van de cyclus, achter de Italiaan Daniele Pontoni en vóór zijn landgenoot Adri van der Poel.

Bekerhouder Groenendaal kampte, net als eerder in de derde wedstrijd te Solbiate, met pech. De voorsprong van de zieke, maar fortuinlijke Groenendaal op Van der Poel groeide naar 38 punten. Dit betekent dat hij zich op 18 januari in Heerlen een lage dertiende plaats kan veroorloven in het geval Van der Poel daar zegeviert. Groenendaal nam alvast enige felicitaties in ontvangst maar niet van zijn makker Van der Poel. De 38-jarige oud-wereldkampioen overlaadde hem met hoon en kritiek, al was het in bedekte termen.

Van der Poel had moeite met de smet op zijn ongeslagen status in het eindjaarsfeest. Hij won namelijk vijf wedstrijden achter elkaar in de aanloop naar het wereldkampioenschap op 1 februari. Ook in Pontchâteau reed hij om te winnen. De favoriet kwam bij het start in het gedrang, verloor daardoor de aansluiting en moest lang achtervolgen. Het duurde enige tijd eer hij vooraan kwam om Pontoni te bedreigen. De kleine wereldkampioen was ouderwets op dreef. Hij versnelde in de derde ronde, Groenendaal zag hem niet eerder terug dan bij de eindstreep.

Groenendaal kon de Italiaan niet houden. “Omdat ik de laatste dagen een beetje ziek was en nog steeds ben, zat voortdurend op de grens van mijn vermogen. Ik kon niet mee met Pontoni toen hij demarreerde. Ik zou al tevreden zijn met de vijfde plaats.”

Wel pikte hij aan bij Van der Poel, die klaagde over gebrek aan steun. Hij bedoelde zijn ploeggenoot. Groenendaal nam af en toe wel de kop over. “Maar dat was niet overtuigend”, kritiseerde Van der Poel.

Twaalf seconden was het verschil met de Italiaan nog maar toen Van der Poel Groenendaal afschudde. Hij had misschien nog een kans in de laatste ronde ware het niet dat zijn versnellingsapparaat afbrak. “Precies achter de materiaalpost. Slechter kon ik het niet treffen. Ik moest zeker een halve kilometer lopen”, klaagde Van der Poel.

Groenendaal fietste hem voorbij, greep de tweede plaats en veertig punten voor het klassement. De morrende Van der Poel moest zich tevreden stellen met de derde positie en dertig punten. De finale van de wereldbeker veldrijden in Heerlen was daarmee ontdaan van het laatste restje spanning.