FOREIGN POLICY

De redactie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy nodigde vooraanstaande commentatoren uit de hele wereld uit voor een evaluatie van vijf jaar Clinton. Tot haar verbazing was hun oordeel eensluidend: het beleid van de Amerikaanse president vertoont geen samenhang en mist elke richting.

Nu de oude internationale tegenstellingen zijn weggevallen lijkt leiderschap een leeg begrip te zijn geworden. Het politieke oordeelsvermogen van de Amerikaanse president is gelukkig nooit echt op de proef gesteld door een wereldwijde crisis, meent Christoph Bertram van Die Zeit.

De Russische oud-premier Gaidar constateert dat Clinton de band met Rusland wil aanhalen maar Moskou tegelijk op afstand wil houden. In Azië heeft men heimwee naar de dagen van president Bush, die een beter ontwikkeld gevoel voor de Aziatische verhoudingen had, meent Nayan Chanda van de Far Eastern Economic Review. In het Midden-Oosten heeft Clinton de kans om een vredesregeling door te drukken laten lopen, aldus Fawaz Gerges.

The Getaway (Roger Donaldson, 1994, VS). Risicoloze, gladde remake van gelijknamige actieklassieker van Sam Peckinpah uit 1972. Alec Baldwin en Kim Basinger vervingen Steve McQueen en Ali MacGraw als echtpaar dat, na een uit de hand gelopen bankoverval, op de vlucht slaat. Duitsl.2, 22.15-0.05u., nagesynchroniseerd.