FNV wil keurmerk alcoholgebruik

Horecabedrijven kunnen via de introductie van een keurmerk een grotere bijdrage leveren aan verantwoord en verstandig alcoholgebruik. Dat zei B. Francooy, vice-voorzitter van de Horecabond FNV, vandaag in Amsterdam op de horecavakbeurs Horecava, tijdens een symposium over de voorgenomen wijziging van de Drank- en Horecawet.

Horecabedrijven kunnen het keurmerkbord ophangen naast de ingang van hun zaak. Zij maken daarmee duidelijk dat het horecabedrijf gasten goed behandeld, omdat de medewerkers zijn getraind op sociale vaardigheden om niet te veel te schenken. Ook moet het keurmerk borg staan voor goede arbeidsomstandigheden en het naleven van de horeca-CAO.

De Horecabond FNV streeft met het keurmerk naar verbetering van zelfregulering. De regering meent dat de gedragscode die de branche hanteert tekortschiet. Zij pleit voor strengere wetten in de vorm van een verbod op verkoop van alcohol aan mensen onder de achttien, verdere reclamebeperking en een verbod op verkoop van drank bij benzinestations en personeelskantines. Het Bedrijfsschap Horeca & Catering meent echter dat de zelfregulering wel werkt. Verscherping van regels, zoals de verhoging van de verkoopleeftijd, lossen het probleem niet op, aldus J. Peters, directeur van het Bedrijfsschap.