FIEN DE LA MAR

Fien de la Mar: Ik wil gelukkig zijn. Favorite FAV 1-95198. Bob Scholte. Favorite FAV 1-95199 (Theater Instituut Nederland).

“Ik mag een kind krijgen als ik weet wat ik de hele avond sta te smoezen,” zei de actrice Fien de la Mar (1898-1965) eens over één van haar alom bejubelde rollen. “Ik zet 't orgel maar open.”

Die uitspraak was typerend voor de nonchalante wijze waarop ze haar prestaties kon relativeren, en ook voor de manier waarop ze soms als cabaretière te werk ging. Het eerste nummer op de aan haar gewijde cd Ik wil gelukkig zijn spreekt boekdelen. Het is een Nederlandse vertaling van de Broadway-hit You're the cream in my coffee, een in 1929 met pianobegeleiding op de plaat gezet niemendalletje, waarin ze achtereenvolgend een geëxalteerde, quasi-kittige en zwoele stem opzet. Ze weet niet wat ze ermee aan moet, en ze doet dus maar wat.

De cd is een nieuwe aflevering van de reeks Amusementsklassieken van het Theater Instituut Nederland, waarin eerder auditieve bloemlezingen verschenen uit het werk van Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse, J.H. Speenhoff, Lou Bandy en Willy Derby. De opnamen zijn wederom voorbeeldig gerestaureerd, zodat het af en toe lijkt alsof Fien de la Mar bij de luisteraar thuis in de huiskamer staat te zingen. Afwisselend wordt ze begeleid door een enkele piano, een klein strijkje, een schetterende jazz-kapel of een combo. Twintig nummers staan erop, en afgezien van dat eerste nummer weet ze meestal precies welke stem ze moet opzetten - zangerig in een weemoedig liedje als Onder de bomen van het plein, rondborstig in een meezinger als In de Jordaan en zingzeggend in het filosofischer genre, zoals het in 1960 op de plaat gezette Voorbij...

Tegelijk verscheen in de serie ook een cd met opnamen van de charmezanger Bob Scholte (1902-1983), die slechts één stem had: het oprechte, naar de mode van zijn tijd ietwat geknepen geluid van een man die in ieder lied alles gaf wat hij vocaal te bieden had, of dat nu het welgemeende pathos van My yiddische mama was of een commercieel gelegenheidsnummertje als Juliana is de bruid uit 1936: “Juliana is de bruid/ het prinsje uit haar dromen is gekomen/ Bernhard is haar ideaal/ en wordt als haar prins-gemaal/ vreugdevol door Neêrland aangenomen...”