Explosie verwoest vier portiekwoningen

BEILEN, 5 JAN. Een gasexplosie heeft vannacht omstreeks twaalf uur vier portiekwoningen aan de Kruisakker in Beilen verwoest. Volgens de politie is de explosie veroorzaakt door een 31-jarige bewoner die zijn aansteker gebruikte nadat hij de gaskraan in zijn benedenwoning had opengedraaid. Hij zou op deze wijze een einde aan zijn leven hebben willen maken.

De bewoner, die door overburen werd opgevangen, is met tweede- en derdegraads brandwonden en met verschroeide longen en luchtpijp opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Hij verkeert niet in levensgevaar. Een bovenbuurvrouw moest zich onder doktersbehandeling laten stellen, omdat ze als gevolg van de klap hevig overstuur was geraakt. Vier belendende portiekwoningen zijn ontzet.

De bewoners van de zeven woningen moesten vannacht worden geëvacueerd, omdat er instortingsgevaar bestond. Ze zijn ondergebracht bij vrienden en familie. Volgens een politiewoordvoerder was de ravage groter geweest als de naast de woningen gelegen schuurtjes de buitenmuren niet deels hadden opgevangen. “De buitenmuur van de woning is naar buiten gedrukt. De schuurtjes fungeerden als een soort steunbeer.”

Volgens directeur R. Nijhof van woningbouwvereniging De Marke in Beilen zullen zeker vier van de acht portiekwoningen moeten worden gesloopt. Hij verwacht dat ze binnen zes tot acht maanden herbouwd zijn. Voor de bewoners wordt tot die tijd vervangende woonruimte geregeld. Nijhof was vannacht ter plekke. “Het was een enorme ravage. Het was noodweer, regen, harde wind. We zijn de hele nacht bezig geweest kapotgesprongen ramen dicht te spijkeren.”

In de nabije omgeving sneuvelden tientallen ruiten, zoals bij mevrouw G. Zoer-Etten (76). “Ik lag op bed, sliep bijna, toen ik een ontzettende knal hoorde. Vreselijk! Ik sprong uit bed. Omdat het zulk noodweer was, dacht ik aan een inslag van een bolbliksem.”