Duitsers treuren om 'Derrick'

BONN, 5 JAN. Duitsland neemt weemoedig afscheid van Derrick. Na 23 jaar stopt de televisiezender ZDF met de in binnen- en buitenland nog altijd populairste Krimi-serie. Maar commissaris Derrick, gespeeld door de acteur Horst Tappert, is met 74 jaar te oud geworden en gaat met pensioen.

De man met de dikke brilleglazen, een “waterige blik en de treurige glimlach van een geboren weduwnaar” - zoals Umberto Eco de Oberinspektor eens beschreef - wil het rustiger aan doen. In december zijn de laatste televisie-opnames gemaakt.

Maar wat moeten de Duitsers zonder de wekelijkse verstrooiing van Derrick? De Krimi wordt de meest succesvolle serie in Europa genoemd en is in honderd landen te zien. Bondskanselier Helmut Kohl en voormalig president Richard von Weizsäcker hebben openlijk bekend “uitgesproken fans” te zijn van de serie over moed, moraal en Männerfreundschaft. Minister van Financiën Theo Waigel heeft zelfs zijn herdershond naar Derrick genoemd.

Zal Derrick als Krimi-serie helemaal verdwijnen of mag het hulpje van de commissaris, Harry, hem opvolgen, vragen miljoenen kijkers zich met ingehouden adem af. De beroemde Derrick-zin “Harry, hol' schon mal den Wagen” staat voor Duitse deemoedigheid, die Harry (ondanks zijn ambities) als 'hulpsheriff' vertegenwoordigt - en waarin velen zich herkennen.

Als het aan producent Helmut Ringelmann ligt gaat Derrick als serie door, mèt Harry, die gespeeld wordt door de 56-jarige Fritz Wepper. Maar of Harry de nieuwe Derrick wordt? Binnen de leiding van ZDF bestaat onenigheid over de rol van Harry. Er komt helemaal geen opvolger van Derrick, wordt gezegd. In februari zou de omroep een heel nieuwe detective-serie willen beginnen met andere spelers. De titel blijft nog een goed bewaard geheim.

Moet Duitsland dan toch afscheid nemen van Derrick en aan een nieuwe 'jonge, dynamische' serieheld zien te wennen? Daar laten de kijkers het niet bij zitten. 'Harry Klein moet Derrick worden!', vindt de Berlijnse Tageszeitung, die een Ja zu Harry-actie is begonnen. De krant heeft alle fans en lezers, die Harry heten, opgeroepen hun steun te betuigen aan voortzetting van de Derrick-Krimi. “Trouw moet worden beloond. Harry Klein is onze man”, schrijft Harry Scholl uit München. “Zelfs de Duitse voetbalbond maakt van assistenten chefs (Berti Vogt)”, laat Rainer Moritz weten, een uitgever uit Leipzig.

Of de leiding van ZDF voor de Harry-aanhangers door de knieën zal gaan? Volgens betrouwbare televisiekringen is er één belangrijke dwarsligger, die dat wil voorkomen: commissaris Derrick.