DIE ZEIT

'Hoedt u voor valse profeten' is het devies van Theo Sommer in het jongste nummer van Die Zeit. Hij herinnert aan de paniek die in de jaren '70 en '80 om zich heen greep over de schier onstuitbare opmars van Japan. Toen kwam Azië. We weten inmiddels beter - in Azië woedt een financiële crisis die niemand voor mogelijk had gehouden en die dus ook, naar nu blijkt ten onrechte, niet voorspeld was.

Ook als het om zaken dichterbij huis gaat is voorspellen niet zonder risico's. Wie gaat bijvoorbeeld in september de Duitse verkiezingen winnen? Warnfried Dettling waagt zich niet aan een antwoord maar komt wel met een grondige analyse van de politieke situatie in Duisland aan het begin van het verkiezingsjaar. Regering en oppositie demonstreren hun vermeende kracht uit een positie van zwakheid. De regering wil doorgaan omdat dat voor een regering zo hoort en de oppositie wil regeren omdat dat na 16 jaar van haar verwacht mag worden.

Voorts wijst hij erop dat regering en oppositie vrijwel niets ondernemen wat te maken met de ongeschreven regel: zwijg over problemen wanneer je geen populaire oplossingen hebt. Maar volgens hem is de belangrijkste reden voor het huidige politieke klimaat in Duitsland het feit dat de politici de kiezers verachten. Ze worden behandeld alsof ze nog niet eens tot drie kunnen tellen. Maar de kiezers kunnen terugslaan - bijvoorbeeld door en masse niet op te dagen tijdens verkiezingsbijeenkomsten. Of de gang naar de stembus onderbreken met een verblijf aan de toog van het café om na enige versnaperingen te merken dat het inmiddels te laat is om nog te gaan stemmen.