Dertien doden bij stormen in West-Europa

ROTTERDAM, 5 JAN. Felle stormen hebben het afgelopen weekeinde in West-Europa aan zeker dertien mensen het leven gekost. Een aantal mensen wordt vermist. In Nederland vielen twee gewonden.

Het zwaarst getroffen werden Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk, waar de wind zondag soms snelheden bereikte van 180 kilometer per uur. In Frankrijk kwamen als gevolg van het noodweer zes mensen om in verkeersongelukken. Bij het schiereiland Quiberon in het zuiden van Bretagne, waar golven hoogtes van tien meter bereikten, zaten zeshonderd toeristen het afgelopen weekeinde vast op de eilanden Ushuant en Molene. Hotels besloten het voedsel te rantsoeneren. In veel plaatsen sloten de autoriteiten wegen en boulevards langs de kust af voor voetgangers. De felle wind blies hoogspanningsmasten om, waardoor duizenden woningen zonder elektriciteit kwamen te zitten.

Dat gebeurde ook in Groot-Brittannië, waar bovendien veel bomen werden omgeblazen. De Britse kustwacht haalde gisteren tien mensen van een Spaanse vissersboot waarvan de motoren waren uitgevallen. De veerbootverbindingen over het Kanaal vielen door de harde wind uit.

Een 83-jarige vrouw raakte levensgevaarlijk gewond toen in Cardiff (Wales) een bloemenkraam omwaaide. Gisteren kwam een man om het leven, toen een boom zijn auto verpletterde. In Spanje werden de Canarische eilanden onverwachts hard getroffen door zware wind. Spaanse sleepboten staakten gisteren in de buurt van de eilanden een zoektocht naar een Marokkaanse vissersboot met zestien opvarenden, die noodsignalen had gegeven. Op Gran Canaria verdronk een toerist in de hoge branding. In het noorden van Spanje, bij de Golf van Biscaye, sloot de politie alle wegen langs de kust af voor verkeer. Door ongelukken als gevolg van de harde wind overleden in Cantabrië twee mensen. In Portugal zoeken reddingswerkers naar de lichamen van drie zeilers die in de storm bij Lissabon op de rotsen liepen.

In de Belgische stad Kortrijk overleed een 27-jarige automobilist nadat hij door een rukwind van de weg was geblazen. Drie jonge kinderen in Brussel kwamen in de nacht van zondag op maandag door brand in hun woning om het leven, nadat een windvlaag de smeulende resten in de open haard weer had doen oplaaien. In Duitsland kwam een 16-jarige bromfietser om het leven. In Schotland verongelukte een motorrijder, die tegen een pilaar langs de kant van de weg vloog.

Ook in Polen werden felle windvlagen gemeld, die soms aanzienlijke schade aanrichtten. (Reuter, AP, AFP)