Commisaris van de koningin voor rechter

UTRECHT, 5 JAN. Concertzanger P. Vis spant een kort geding aan tegen de Utrechtse commissaris van de koningin P. Beelaerts van Blokland en het Fascisme Onderzoek Kollektief (FOK). De commissaris zegde zijn eigen afscheidsconcert, georganiseerd door Vis, af nadat het FOK bekend had gemaakt dat Vis nauwe banden zou hebben met extreem-rechts.

Fok stelde dat Vis gepubliceerd had in het Belgische vermeend rechts-extremistische opinieblad Alarm, en beschuldigde wijlen zijn vrouw van collaboratie in de Tweede Wereldoorlog. Zij bleek evenwel jaren geleden al gerehabiliteerd door het Belgisch koninklijk huis. Alarm is een nationalistisch blad, maar heeft geen banden met extreem-rechts. Vis eist 30.000 gulden materiële schadevergoeding wegens gederfde inkomsten. Ook wil hij een vergoeding voor immateriële schade.