ASML maakt 40 man miljonair

ROTTERDAM, 5 JAN. Ongeveer veertig belangrijke medewerkers van ASM Lithography (ASML), toeleverancier van de chipindustrie, hebben vorige week ieder ter waarde van ruim tien miljoen gulden aandelen gekregen in hun bedrijf. Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zo'n grote gift doet aan een brede kring werknemers.

Volgens een woordvoerder zijn er nauwelijks werknemers die ASML vanwege hun nieuw verworven rijkdom verlaten. “Een enkeling gaat met pensioen, maar verreweg het grootste deel blijft gewoon bij ons werken”, zegt E. Hoeberichts die voor ASML de contacten met aandeelhouders onderhoudt. Volgens Hoeberichts zijn de werknemers te nauw en te lang aan ASML verbonden om het bedrijf nu plotseling vaarwel te zeggen. “Het gaat om mensen die vanaf het begin aan het bedrijf verbonden zijn”, zegt hij. “ASML is hun baby.”

De groep van ongeveer veertig werknemers mag gezamenlijk ongeveer 3,3 miljoen aandelen in ontvangst nemen. Dit pakket vertegenwoordigt tegen de slotkoers van afgelopen jaar (precies 133 gulden) een bedrag van bijna 439 miljoen gulden.

De lucratieve regeling is in het leven geroepen toen ASM Lithography in 1995 naar de beurs ging. Philips wilde beleggers ervan overtuigen dat belangrijke medewerkers na de beursgang aan het bedrijf verbonden zouden blijven. Dat is gebeurd door hen per 1 januari 1998 een aantrekkelijk aandelenpakket in het vooruitzicht te stellen. Uit het feit dat ASML-werknemers ook met het de aandelen op zak aan het bedrijf verbonden willen blijven mag volgens Hoeberichts niet geconcludeerd worden dat de regeling overbodig was: “In Nederland komen regelingen als deze niet vaak voor, maar in het buitenland zijn ze zeer gebruikelijk”, zegt hij. “Zeker in onze branche.” Het aandeel ASML, dat dit jaar werd gesplitst was met een koersstijging van ruim tweehonderd procent in het afgelopen jaar op een na het meest gestegen fonds op het Damrak.