'Alleen mijn baby ontsnapte aan het bloedbad'

ALGIERS, 5 JAN. “Ik probeerde te vluchten. Maar de terrorist bij de deur kreeg me te pakken, en zei tegen een van de anderen: 'snij haar de keel af'.” Een 16 jaar oud meisje beleeft opnieuw de nachtmerrie van een van Algerijes ergste slachtpartijen van de afgeopen zes jaar, midden vorige week in drie dorpen in het gebied van Rélizane.

Het meisje ligt met bijlwonden aan haar nek in een ziekenhuis in de West-Algerijnse stad Oued Rhio. Haar verhaal werd gisteren gepubliceerd in de Algerijnse krant Liberté die zaterdag als eerste de grote omvang van het bloedbad bekendmaakte. Bij de moordpartij werden honderden mensen op afschuwelijke wijze vermoord, volgens de laatste cijfers circa 300. De regering houdt het op 78 doden.

“Middenin de nacht vielen ze bij ons binnen”, aldus het meisje. “Een van hen vroeg mijn vader waar het geld was. Toen hij antwoordde dat er niets was, sloegen ze hem, voordat ze hem in aanwezigheid van alle leden van onze familie doodstaken”, vertelde ze Liberté. De krant Authentique schreef dat ze was verkracht, en voor dood was achtergelaten nadat ze ook haar moeder en broers had zien vermoorden. Volgens verhalen van overlevenden duurde de moordpartij in de groep dorpen in het vlakke landbouwgebied zeker zeven uur, van dinsdagavond na zonsondergang tot woensdagochtend. Als eerste werd het dorp Kherarba aangevallen, en kort daarop Ouled Taïeb. Twee uur later, tegen half elf, Ouled Sehanine.

Een overlevende, Abdelkader, die met bijl- en meswonden in een ziekenhuis ligt, vertelde ook dat eerst om geld werd gevraagd. “Ik heb niets, en toen hebben ze met bijlen en messen op me ingehakt.”

De daders dwongen de mensen hun woningen te verlaten, en zich in groepen, gezinnen bij elkaar, op straat te verzamelen, aldus L'Authentique. Ze beroofden de vrouwen van hun sieraden.

Ali, een vijftiger, zei dat de daders zijn hele gezin de keel had afgesneden. “Alleen mijn baby ontsnapte aan het bloedbad, het is een wonder, ik weet niet hoe. Ze waren met velen, ik kon ze niet tellen, gewapend met messen, bijlen (..) Ze vroegen me om geld, toen beledigden ze mijn vrouw en toen ik tussenbeide kwam sprongen ze op mij en raakten ze me met een bijl. Toen ik uren later bij kennis kwam, lag mijn hele gezin daar badend in het bloed.”

L'Authentique citeerde overlevenden die zeiden dat althans sommigen van de aanvallers vroegere buren waren die op hun bezittingen uit waren. Andere kranten omschreven de moordpartij als een manoeuvre van de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) om zijn conflict met het regime in Algiers te verbreden en veiligheidstroepen weg te zuigen uit het gebied van Algiers, waar dit soort bloedbaden zich tot dusverre concentreerde. Ook waren er speculaties dat het ging om een afrekening tussen extremisten onderling, die elkaars families hadden afgemaakt. De naburige bergen van de Ouarsenis herbergen behalve bases van de GIA ook die van het Leger van Islamitische Redding (AIS), dat een bestand met het regime in acht neemt, en soms zelfs deelneemt aan operaties tegen de GIA. Ook het aantal aanvallers blijft onduidelijk. Een aantal kranten spreekt van dertig mannen, maar de Soir D'Algérie noemde een aantal van 300 tot 400 mannen en vrouwen. (AFP, Reuters)