Alle etnische groepen in politie Bro

BRO, 5 JAN. In de door de Bosnische partijen fel omstreden stad Bro in het uiterste noordoosten van Bosnië is zaterdag een multi-etnische politiemacht geïnstalleerd. De politiemacht moet bijdragen tot een verbetering van de etnische verhoudingen tussen de Serviërs, Kroaten en moslims in de stad.

De politiemacht wordt aangevoerd door een Serviër en bestaat uit 120 Serviërs, negentig moslims en twintig Kroaten. Ze zijn opgeleid door de VN-politie. De Japanse regering heeft de 22 politie-auto's en de vijf computers voor de politemacht geschonken.

Bro is de enige stad in Bosnië waarvan het toekomstige statuut nog niet vastligt. Pas in maart van dit jaar bepaalt de internationale gemeenschap of de stad bij de moslim-Kroatische federatie of bij de Servische Republiek in Bosnië behoort en of derhalve de Bosnische Kroaten en moslims dan wel de Bosnische Serviërs er de dienst uitmaken.

De stad is van strategisch belang: ze beheerst de enkele kilometers brede corridor die de twee delen van de Servische Republiek - die in het noorden en die in het oosten van Bosnië - met elkaar verbindt. Als Bro aan de federatie toevalt, is de verbinding tussen die twee delen van de Servische Republiek verbroken. De Bosnische Serviërs hebben steed gezegd dat in dat geval een hervatting van de oorlog onvermijdelijk is - reden voor de internationale gemeenschap om in Bro met meer dan gebruikelijke zorgvuldigheid te werk te gaan. De stad wordt bestuurd door een internationale administrator, de Amerikaan Robert Farrand.

De commandant van de politiemacht, de Bosnische Serviër Teodor GavriEÉc, zei zaterdag dat “de multi-etnische politiemacht niet onze wens was” en dat ze “alleen tot stand is gekomen op bevel van Farrand.” (AP)