Adamkus wint nipt verkiezing Litouwen

VILNIUS, 5 JAN. Valdas Adamkus heeft gisteren met minieme voorsprong de presidentsverkiezingen in Litouwen gewonnen. Hij kreeg in de tweede en beslissende ronde volgens de nog voorlopige uitslagen 49,87 procent van de stemmen. Zijn rivaal, Arturas Paulauskas, bleef op 49,31 procent steken.

Het verschil tussen de twee bedroeg tienduizend stemmen. Maar Adamkus kan niet meer worden ingehaald nu alleen de stemmen van de zesduizend in het buitenland wonende Litouwers nog moeten worden geteld.

In de eerste ronde, op 21 december, kreeg Adamkus ruim 27 procent van de stemmen en eindigde Paulauskas met 45 procent nog met grote voorsprong op de eerste plaats. De vijf andere kandidaten - onder wie Vytautas Landsbergis, president van Litouwen ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd - werden toen uitgeschakeld. Alle vijf gaven hun aanhang het advies in de tweede ronde op Adamkus te stemmen. Dat advies heeft de 71-jarige ex-emigrant in staat gesteld gisteren zijn 44-jarige rivaal net voor te blijven. Paulauskas, voormalig procureur-generaal, had alleen de steun van de oppositionele ex-communistische sociaal-democraten.

Toen zijn overwinning gisteren duidelijk werd zei Adamkus te zullen ijveren voor de toetreding van Litouwen tot de Europese Unie en de NAVO. “Ik realiseer me dat het waarschijnlijk een tijd zal duren tot we ons [voor die organisaties] kwalificeren, maar dat is geen tragedie”, zo zei hij. Adamkus en Paulauskas voerden campagne op hetzelfde programma. Het belangrijkste verschil tussen de twee kandidaten was hun leeftijd en hun persoonlijke achtergrond: Adamkus woonde vijftig jaar in het Westen, waarvan 48 jaar in de Verenigde Staten; zijn tegenstanders verweten hem Litouwen niet goed te kennen. Paulauskas van zijn kant was al procureur-generaal in de Sovjet-tijd; zijn critici zeiden dat hij een 'homo sovieticus' is die zijn verleden niet werkelijk achter zich heeft gelaten. (Reuters, AP, AFP)