Van Gennep stelt zijn voortbestaan veilig met spaarpot

AMSTERDAM, 3 JAN. Met de vorming van een flinke spaarpot heeft de Amsterdamse uitgeverij Van Gennep haar voortbestaan voorlopig veiliggesteld. De stichting die de meeste aandelen van Van Gennep in bezit had, heeft zijn stukken verkocht aan collega-uitgeverij Wereldbibliotheek.

Met de opbrengst gaat de stichting komende jaren de uitgaven van Van Gennep financieel ondersteunen. “De stichting stelt zich ten doel het soort boeken waarin wij ons gespecialiseerd hebben, te stimuleren”, zo zei gisteren directeur J. Jansen, een van de vier overgebleven werknemers van Van Gennep.

De uitgever maakte in de jaren zeventig naam met de publicatie van maatschappij-kritische werken van veelal marxistische auteurs. Afgelopen jaren belandde het bedrijfje structureel in de rode cijfers, wat begin 1996 al resulteerde in een halvering van het personeelsbestand.

Oprichter Rob van Gennep en Jansen zelf deden hun aandelen in de uitgeverij al jaren geleden over aan de stichting. Een aantal aandeelhouders volgde onlangs hun voorbeeld, nadat de uitgeverij met Wereldbibliotheek overeenstemming had bereikt. Van Gennep maakte vorige week bekend dat de uitgeverij met ingang van 1 januari samengaat met Wereldbibliotheek.

Het Amsterdamse bedrijfje wist de afgelopen jaren vooral te overleven dankzij vertaalde literatuur van enkele succesvolle auteurs, onder wie de Hongaarse schrijver Georgy Konrad en zijn Nigeriaanse collega Ben Okri. “Zeker als kleine uitgeverij ben je volstrekt afhankelijk van bestsellers”, meent Jansen. De verkoop van meer links-wetenschappelijk werk is volgens hem “allemaal passen, hangen en wurgen”.

Verkoop van Van Gennep aan collega-uitgeverij De Bezige Bij ketste begin vorig jaar op het laatste moment af, omdat De Bezige Bij de voorkeur gaf aan samenwerking met de Weekbladpers (Vrij Nederland, Arbeiderspers, Querido). “Dat was me toch te groot”, zegt Jansen. “Het is wel prettig zo'n klein bedrijfje. Het gaat erom dat we het hoofd boven water houden. Ook toen we een grote naam hadden, draaiden we commercieel gezien marginaal.”

Onder de heerschappij van Wereldbibliotheek (uitgever van onder meer Isabel Allende) behoudt Van Gennep een eigen directie en redactiebeleid. Jansen rekent met name op kostenbesparingen bij de administratie en marketing, maar verwacht ook samenwerking bij de productie van boeken.