Tribune; 1998

Olympische Winterspelen, WK voetbal, WK hockey, WK volleybal, WK zwemmen en nog veel meer. 1998 staat bol van de grote toernooien. Wanneer is het jaar geslaagd?

Stephan Veen, aanvoerder van de Nederlandse hockeyploeg: “Voor ons geldt natuurlijk vooral ons eigen WK in Utrecht. Dat is heel speciaal, want het is 25 jaar geleden dat het voor het laatst in Nederland is gehouden. Het is moeilijk aan te geven wanneer je het toernooi voor ons succesvol mag noemen. Het publiek zal chauvinistisch genoeg zijn om goud te verwachten, maar ik denk daar niet zo aan. Op een WK zitten de grote landen altijd heel dicht bij elkaar. In Atlanta waren we de beste, maar bij de laatste Champions Trophy eindigden we als vierde. We hebben een heel goed team, maar als we goed spelen en derde worden, moeten we misschien ook tevreden zijn.”

Falko Zandstra, schaatser: “Als ik in alle wedstrijden die ik mag rijden in de topdrie eindig. Dat wil zeggen het EK, WK en misschien nog een WK afstanden. Op het WK wordt dat heel moeilijk, maar ik weet dat het moet lukken. Voor de Olympische Spelen heb ik me helaas niet weten te plaatsen, maar dat betekent niet dat 1998 geen goed jaar meer kan worden. Ik ben nu eenmaal meer een allrounder dan een afstandsspecialist. Ik zal geen moeite hebben om tijdens de Spelen voor de televisie te zitten. Waarom wel? Er is voor mij gewoon één wedstrijd tussenuit gevallen.”

Ellen van Langen, atlete: “Voor mij is 1998 een goed jaar als ik eens een heel seizoen zonder blessures kan lopen. Als dat lukt, kan ik mijn doelen wat bijstellen. Natuurlijk wil ik dan meteen meedoen met de wereldtop, ik wil niet voor de tiende plaats strijden. Maar het is in mijn geval reëler om eerst maar eens te hopen op een pijnvrij seizoen.”

Michael Boogerd, wielrenner: “Meedoen in finales van de voorjaarsklassiekers, mijn Tour-prestatie van vorig jaar verbeteren en een goed WK in Valkenburg rijden. 1997 was een jaar van de ontwikkeling, nu moet ik doorgroeien. De Tour de France is de belangrijkste wedstrijd en daarin wil ik bij de eerste vijftien eindigen, eigenlijk zelfs bij de eerste tien. Net als vorig jaar heb ik deze winter heel relaxed getraind, ik zou niet weten waar ik nu sta. In 1997 was ik in februari tijdens de Ronde van de Middenlandse Zee al heel sterk, maar misschien is het beter om pas in april in vorm te komen. Mijn WK had vorig jaar namelijk beter gekund. Ik zie het als een enorm voordeel dat dat dit jaar in Nederland wordt gehouden.”

Raymond van Barneveld, wereldkampioen darts: “In mijn sport is niets belangrijker dat de Embassy die dit weekeinde van start gaat. Er is nog wel een EK in Noorwegen, maar daarvoor is veel minder aandacht. Hetzelfde gold een paar maanden geleden voor het WK. In een jaaroverzicht wordt zoiets niet genoemd. De Embassy is veruit het grootste toernooi, met veel tv-aandacht en aardig wat prijzengeld. Ik ben als eerste geplaatst, maar een plaats bij de laatste vier zou al mooi zijn. De druk is gewoon groot. Ik ben wereldkampioen enkel en koppels en ben topfavoriet bij de bookmakers.”

Toon Gerbrands, coach van de Nederlandse volleybalploeg: “Het gaat om twee dingen. Als team moeten we een stap verder op weg zijn in de ontwikkeling naar de Olympische Spelen van Sydney en het WK moet succesvol verlopen. Voor Sydney staan momenteel vier of vijf spelers redelijk vast in de ploeg, dat moeten er aan het einde van het jaar ongeveer acht zijn. Voor het WK staat alles in het teken van de eerste plaats, hoe moeilijk dat ook zal worden. Mochten we een gouden medaille halen, is dat bovendien een garantie voor het eerste punt. 1997 is voor ons een heel goed jaar geweest. We zijn voor het eerst Europees kampioen geworden en voor de vijfde keer uitgeroepen tot sportploeg van het jaar, een evenaring van het record van Ajax. We mogen niet klagen.”