Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het Britse koninklijke jacht de Brittania dat in december van het vorig jaar uit de vaart werd genomen. Tevens een reportage over stress op het werk. Wetenschappers vragen zich af of de mens wel is opgewassen tegen de complexiteit van de huidige samenleving. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Uitgebreide reportage over de vraag of het Wilhelmus nog wel van deze tijd is. Is het volkslied nog wel van deze tijd en wordt het geen tijd voor een nieuwe? Ned.3, 22.13-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Kijken naar een ander. Gesprekken met programmamakers wier documentaires genomineerd zijn voor de Prix de Iris, de Europese Prijs voor gelijkheid en tolerantie. Ned.3, 16.32-17.22u.

Tsar Boris: The Yeltsin years. Portret in twee delen van de Russische president Boris Jeltsin. Het eerste deel Seizing the throne gaat over de strijd tussen Jeltsin en de mannen die hem aan de top hielpen, Alexander Rustkoi en Ruslan Khasbulatov. BBC2, 20.00-20.50u.

Overal en nergens. Portret van de Nederlandse generaal David L. Leestma, de nieuwe topman van de NASA. Ned.2, 21.00-21.35u.

Bad, Brood & Bed. Eerste aflevering van een serie portretten van mensen aan de onderkant van de samenleving. Gisteren besproken. Ned.2, 21.35-22.05u.

Storyville: East side story. Stalins favoriete film Volga, Volga was een komische musical over een groep boeren die zich wil bewijzen in Moskou. Dana Ranga maakte een documentaire over de pogingen van Sovjet filmmakers Hollywood te evenaren met communistische musicals over het leven van de arbeider. BBC2, 23.00-23.55u.

Lang leve Nederland. Programmamaker Michiel van Erp, die eerder verantwoordelijk was voor de serie Lang leve de vereniging, portretteert een aantal mensen die uit dezelfde stad komt. In de eerste aflevring volgt hij bewoners van Den Haag tijdens de Haagsche Paardendagen. Ned.3, 23.35-0.15u.

AMUSEMENT

Simek ontmoet! Martin Simek in gesprek met acteur Ton Lutz. “Toneelspelen is waarheid vertellen door te doen alsof”, zegt hij, om vervolgens te gaan kaarten zonder dat er een kaartspel aan te pas komt. Ned.3, 17.30-18.00u.

Brigitte Kaandorp. In twee delen uit te zenden registratie van de theatershow En vliegwerk waarin Brigitte Kaandorp begeleid wordt door Dick Kuijs, piano, Evert Woud, bas en Mark Eshuijs, drums. Ned.3, 20.05-21.05u.

Allround. Eerste aflevering van een nieuwe kennisquiz waarin woordzoekers, cryptogrammen en quizvragen zijn gecombineerd. De quiz is gebaseerd op het populaire BBC-spel 'Incognito' dat al drie jaar met succes draait. De winnaar krijgt een elektronische encyclopedie. Na twintig afleveringen komen de drie beste kandidaten terug. Ned.2, 20.30-21.00u.

Paradijsvogels. Janus Bergsma verloor twintig jaar geleden zijn benen bij een ongeluk op een booreiland. In zijn elektrische rolstoel runt hij nu een boerderij in Drenthe. Wim Hof is wakkenduiker - hij zwemt onder het ijs door van het ene naar het andere wak in de Sloterplas - en beklimt bergen in de Pyreneeën met blote handen en zonder touw. Ned.1, 22.56-23.24u.

MUZIEK

Great Composers. Zevendelige serie over het leven en werk van grote componisten in zijn historische context besteedt deze keer aandacht aan Richard Wagner. Het Praagse Symfonie Orkest en de Berlijnse Staatsopera voert werk van hem uit. BBC2, 21.00-22.00u.

Plankenkoorts: Covent garden's gold and silver. Gala waar Placido Domino populaire aria's en duetten brengt. Ook met Angela Gherogihiu, Susan Graham en het Covent Garden Orchestra o.l.v. Asher Fish. BRTN2, 22.45-0.15u.

Video Diaries: The secret life of Joseph Erber, aged 12 3/4. De licht autistische Joseph Erber is de jongste componist van wie een compositie werd uitgevoerd door het London Symphony Orchestra. BBC2, 23.55-0.45u.

Middernacht klassiek. Concerto grossi nrs. 8 en 3 opus 6 van Händel, uitgevoerd door het Lodz Chamber Orchestra o.l.v. Zolzislav Szostak. Ned.2, 0.10-0.39u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Het tweede en laatste deel van Zang en het bewegende beeld (1950-1964) gaat over de ontwikkeling van de combinatie televisie en opera. Dankzij de ontwikkeling van radio en televisie na WO II werd opera voor een groter publiek toegankelijk. Live-registraties van hoge muzikale kwaliteit ontstonden en play-back technieken maakten een grote beweeglijkheid van de zangers mogelijk. Ned.2, 0.39-1.36u.

FILM

. American Hot Wax (Floyd Mutrux, 1978, VS). Rond de persoon van de Newyorkse diskjockey Alan Freed (Tim McIntire) gecentreerde reconstructie van de vroege vroege rock'n'roll van de jaren vijftig. Met Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Screamin' Jay Hawkins. SBS6, 14.10-15.40u.

Cheyenne Autumn (John Ford, 1964, VS). Onevenwichtige epische western. Verdreven Cheyenne-Indianen worden tijdens thuistocht naar Wyoming belaagd door de cavalerie o.l.v. Richard Widmark. BBC2, 14.15-16.35u.

Kids of the Round Table (Robert Tinnell, 1995, Canada). Familiefilm is amusante eigentijdse bewerking van de legendes rond Koning Arthur. Met Malcolm McDowell als Merlijn. Ned.1, 14.35-16.02u.

. The Guns of Navarone (J. Lee Thompson, 1961, Engeland/VS). MacLeanverfilming over heterogeen gezelschap geallieerden dat Duitse kanonnen op Grieks eiland onschadelijk dient te maken. Met Gregory Peck, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quinn. BRTN1, 15.00-17.30u.

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Zwangerschap annex het vrouwenbestaan maakt van een man een beter mens, lijkt de onderliggende boodschap van een overigens luie komedie waarin Arnold Schwarzenegger zwanger is. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als onhandige wetenschapster. SBS6, 20.15-22.05u.

Go Trabi Go (Peter Timm, 1991, Duitsland). Komedie. Gezin uit voormalige DDR gaat met oude Trabant voor het eerst naar het buitenland. Duitsl.3-West, 20.15-21.45u.

Baby Boom (Charles Shyer, 1987, VS). Scherpzinnige noch bijster geloofwaardige komedie ventileert geëmancipeerde boodschap dat combinatie van ouderschap en carrière ook voor de vrouw is weggelegd. Career woman Diane Keaton wijdt zich noodgedwongen aan chaotisch moederschap. Ook met Sam Shepard. RTL5, 20.30-22.40u.

Revenge of the Pink Panther (Blake Edwards, 1978, VS). Gemakzuchtige zesde aflevering in serie met Peter Sellers als inspecteur Clouseau. Dit keer wordt hij verondersteld dood te zijn. Ook met Herbert Lom, Dyan Cannon. Veronica, 20.30-22.15u.

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Door Engelse commercialmaker geregisseerd, chauvinistisch kassucces van Amerikaanse bodem, over de recruten van een militaire elite-academie voor straaljagerpiloten. De roekeloze Tom Cruise wordt er volwassen. Ook met Kelly McGillis en het liedje 'Take My Breath Away'. Ned.1, 21.06-22.56u.

An Innocent Man (Peter Yates, 1989, VS). Dodelijk gewone, platte gevangenisfilm, met wrede directeur, onbehouwen cipiers, kille zware jongens, homoseksuele vernederingen etcetera. Ten onrechte veroordeelde goedzak Tom Selleck krijgt er enkele harde levenslessen. Duitsl.1, 22.15-0.05u., tweetalig.

The War Lord (Franklin J. Schaffner, 1965, VS). Middeleeuws melodrama met epische inslag. Ridder Charlton Heston verzet zich tegen primitieve tradities in het Normandië van de elfde eeuw en valt voor boerendochter Rosemary Forsyth. Duitsl.3-West, 22.15-0.10u., tweetalig.

976-Evil (Robert Englund, 1988, VS). Introverte tiener krijgt demonische krachten in 'Carrie'-achtige griezelfilm, geregisseerd door de man die Freddy Krueger gestalte gaf. TV10, 22.35-0.20u.

Vengeance Valley (Richard Thorpe, 1951, VS). Bescheiden western met Burt Lancaster als een rancher die periodiek stiefbroer Robert Walker uit de nesten moet werken. Ook met Joanne Dru. SBS6, 1.25-7.50u., voortdurende herhaling.

The Loved One (Tony Richardson, 1965, VS). Brutale satire over het Amerikaanse begrafeniswezen, naar de roman van Evelyn Waugh. Een Engelse dichter merkt in Californië dat er in deze branche een flinke duit valt te verdienen. Destijds geafficheerd als 'the motion picture with something to offend everybody'. Met Robert Morse, John Gielgud, Rod Steiger, Liberace. BBC2, 1.35-3.40u., zwart-wit.

Gavre Princip - Himmel unter Steinen / Death of a Schoolboy (Peter Patzak, 1991, Oostenrijk). Kleinschalige reconstructie van het tijdsgewricht dat de 17-jarige Zuidslavische nationalist Gavre Princip ertoe bracht om een aanslag te plegen op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand (en daarmee de Eerste Wereldoorlog te ontketenen). BBC1, 2.05-3.30u.

Wen die Götter lieben (Karl Hartl, 1942, Duitsland). Biografische film over Mozart. Met Hans Holt. Duitsl.2, 5.20-7.15u., zwart-wit.