Ruzie in Duitse telefonie; Telekom wil 'overlopers' boete geven

BONN, 3 JAN. De markt voor telecommunicatie is in Duitsland nog geen dag volledig geliberaliseerd, of er is al een conflict ontstaan tussen Deutsche Telekom en zijn belangrijkste rivalen. Sinds 1 januari is het monopolie van Telekom weggevallen en mogen klanten van aanbieder wisselen.

Maar Deutsche Telekom heeft nu aangekondigd dat het klanten die 'overlopen' een boete van 85 mark in rekening zal brengen. Dat heeft tot woedende reacties geleid bij de concurrenten Otelo uit Düsseldorf, waarin Veba en RWE belangen hebben, en Mannesmann Arcor, dat in Franfurt am Main zit. Van het Mannesmann-consortium maakt ook het Nederlandse Unisource deel uit, samen met Deutsche Bank en het Amerikaanse AT&T.

Otelo en Mannesmann Arcor hebben een boze brief geschreven aan Klaus-Dieter Scheurle, voorzitter van het nieuwe Duitse Agentschap voor Regulering van Telecommunicatie in Bonn. En ze hebben hem gevraagd de boete te verbieden. De derde grote concurrent Viag Intercom uit München, waarin British Telecom en het Noorse Telenor een belang hebben, heeft nog niets laten horen.

Klaus-Dieter Scheurle heeft gezegd pas over tien dagen een besluit te zullen nemen. Tot die tijd mag Telekom geen boetes heffen.

Een woordvoerster van Deutsche Telekom verdedigde het besluit een boete in te stellen met het argument, dat een wisseling van klanten voor het bedrijf “technische en administratieve kosten van 100 tot 300 mark” met zich meebrengt. Een tegemoetkoming in deze kosten vindt Telekom daarom niet “onredelijk”. Temeer omdat dit volgens de Telekom-woordvoerster in de Verenigde Staten ook een normale gang van zaken is.

Mannesmann Arcor liet gisteren weten, dat het de boete van nieuwe klanten die zich melden wil overnemen, mocht het telecom-agentschap in Bonn de heffing toestaan.

Deutsche Telekom, dat vorig jaar naar de beurs ging, is voor nog tweederde in handen van de Duitse staat. Minister Theo Waigel van Financiën wil echter een nieuw pakket aandelen naar de beurs brengen, om zijn begroting op te poetsen. Voor mei dit jaar moet Duitsland immers, net als alle lidstaten van de Europese Unie, aan de criteria voor de Europese en Economische Monetaire Unie zien te voldoen.

Deutsche Telekom, dat vorig jaar een omzet had van 66 miljard mark en 207.000 werknemers telde, is intussen een “prijzenoffensief” begonnen als reactie op de concurrentie. Telekom verlaagt de prijzen voor gesprekken in binnen- en buitenland met 30 tot 59 procent.

Deutsche Telekom is ook furieus op het nieuwe Duitse Agentschap voor Regulering van Telecommunicatie omdat dit in de ogen van het voormalige Duitse telecom-monopolie onacceptabel lage prijzen heeft vastgesteld voor verbindingen tussen het huidige Telekom-netwerk en die van nieuwe rivalen.

Het Spaanse persbureau EFE meldde dat de regering in Madrid de voorwaarden heeft vastgesteld voor een derde aanbieder op de Spaanse telecommarkt die tot nu toe wordt beheerst door de Telefónica groep.