ROMEIN GEVONDEN MET PASSENDE GESMEDE IJZEREN VALSE KIES

In de Galloromeinse dodenstad Chantambre in Frankrijk is de schedel van een Romein met een ijzeren gebitsimplantaat opgegraven. De tand was, zoals het hoort bij een werkend implantaat, keurig door bot omgegroeid. Daardoor kon de eigenaar hem ook wel bij het kauwen gebruiken. Het implantaat stond in de plaats van een premolaar (valse kies) in de rechterbovenkaak.

Waarschijnlijk, schrijven Franse antropologen uit Toulouse (Nature, 1 januari), is de kunsttand in de kaak gehamerd, kort nadat de originele kies verloren was gegaan. De man was al zijn kiezen links al kwijt en heeft waarschijnlijk daarom voor een implantaat gekozen. De valse tand is in vorm gebracht door smeden (buigen en heet hameren), zo leerde röntgen-micro-analyse. Het is heel goed mogelijk dat de getrokken of uitgevallen kies als model werd gebruikt. Het goede contact tussen implantaat en omringend kaakbot blijkt uit een röntgenfoto van de kaak. De op de röntgenfoto zichtbare breuk in de bovenste helft van het implantaat is ontstaan na de opgraving. De kunstkies is losgemaakt, tijdens het onderzoek gevallen en daarbij gebroken.