Politie speurt tevergeefs naar bankovervallers

ROTTERDAM, 3 JAN. Een speurtocht van de politie naar de twee mannen die gisterochtend een bank overvielen in Oegstgeest, heeft niets opgeleverd.

Niet bekend

Twee gemaskerde mannen drongen gisterochtend om half twaalf een filiaal van de ABN-Amro bank aan de Lijtweg in Oegstgeest binnen. Daar waren op dat moment een 22-jarige medewerker van de bank en een 68-jarige klant aanwezig. De klant werd gedwongen op de grond te gaan liggen en de bankmedewerker werd opgedragen geld te overhandigen. De overvallers dreigden met een vuurwapen. Er vielen geen gewonden. De mannen gingen er vandoor in een roodbruine Toyota Terrel. De politie heeft de wijde omgeving van de bank uitgekamd, onder andere met behulp van een helikopter, zonder dat dit iets opleverde. De auto werd niet gesignaleerd. De politie heeft ook geen goed signalement van de daders. De slachtoffers van de overval zijn gistermiddag gehoord.

Het aantal bankovervallen in Nederland is vorig jaar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aanzienlijk toegenomen. De NVB luidde daarover in november 1997 de noodklok. De grote stijging deed zich met name voor in Brabant, Gelderland en in de vier grote steden. In 1996 werden 140 bankinstellingen overvallen. In totaal werd daarbij een bedrag buit gemaakt van drie miljoen. Daar staat een bedrag van 150 miljoen gulden tegenover die de banken jaarlijks investeren in beveiliging.

Vorig jaar waren er in november al 170 banken overvallen, meldde de NVB, die toen verwachtte dat dit aantal tot 190 zou oplopen.