Oppositiepartijen Kenia eisen nieuwe presidentsverkiezing

NAIROBI, 3 JAN. De grootste twee oppositiepartijen van Kenia weigeren de uitslag van de verkiezingen te erkennen en eisen nieuwe presidentsverkiezingen binnen drie weken. Met het overgrote deel van de stemmen geteld heeft de zittende president Moi een nauwelijks meer in te halen voorsprong. Mogelijk dit weekeinde al zal hij worden beëdigd.

In de ballroom van Hotel Intercontinental in Nairobi wezen de twee oppositieleiders, Mwai Kibaki en Raila Odinga, gisteren de verkiezingsuitslag als frauduleus van de hand. Op dezelfde plaats gaven de oppositieleiders precies vijf jaar geleden eveneens een persconferentie waarin ze hun verlies aanvochten. Vragen van journalisten of ze door de verdeeldheid in het oppositiekamp opnieuw het verlies misschien aan zichzelf te danken hebben, ketsten ze af. “We kunnen ons verlies best accepteren”, zei Kibaki.

Beide oppositieleiders gaven enkele voorbeelden van fraude. Hun aanhangers zouden verkiezingsfunctionarissen hebben ontmanteld als geheim agenten. Als het ontbrak aan stembiljetten zouden aanhangers van Moi nieuwe en reeds ingevulde biljetten hebben aangevoerd. Door gebrek aan stembiljetten konden vooral in oppositiegebieden vele Kenianen niet stemmen. Ook bij het tellen van de stemmen zou zijn gefraudeerd.

Kibaki en Odinga zeiden vooralsnog alleen nieuwe presidentsverkiezingen te willen, niet voor het parlement en gemeenteraden. Bij de parlementsverkiezingen doen de oppositiepartijen het onverwacht goed.

De regeringspartij KANU beschuldigde de oppositieleiders van hypocrisie omdat ze de verkiezingsuitslag pas afwezen nadat ze hadden verloren. Moi en KANU klaagden dinsdag zelf over fraude bij de verkiezingen door de oppositie. KANU-functionarissen noemen de verkiezingen inmiddels niet meer frauduleus, maar eerlijk en vrij. Ze zeggen dat Moi klaagde over de chaos bij de organisatie van de verkiezingen, niet over fraude. “We klaagden over fouten bij de organisatie en die zijn inmiddels gecorrigeerd”, aldus een partij-functionaris.