Onrust door acties Franse werklozen

PARIJS, 3 JAN. In Frankrijk dreigt sociale onrust te ontstaan door acties van werklozen die nu al ruim drie weken protesteren om hun eis voor een extra uitkering over 1997 van 3.000 franc (ongeveer 1.000 gulden) kracht bij te zetten. Gisteren werden verspreid over het land veertien kantoren van de sociale dienst bezet. De werklozen kregen daarbij steun van daklozen, die ook een verbetering van hun leefomstandigheden eisen.

De protesten zijn begonnen als ongeorganiseerde acties, maar krijgen de laatste dagen meer en meer het karakter van georganiseerd verzet tegen het beleid van de Franse regering. Begin deze week blokkeerden de demonstranten enkele spoorlijnen bij Marseille en bij Chatellerault, halverwege Parijs en Bordeaux.

De communistisch getinte vakbond CGT en enkele actiegroepen zijn de acties nu aan het coördineren. Voor de komende week staan enkele protestbijeenkomsten op de agenda, die zijn bedoeld om premier Jospin ertoe te bewegen zijn verkiezingsbelofte om vooral de langdurig werklozen tegemoet te komen in te lossen. De werklozen in Parijs en omgeving kregen gisteren een tegemoetkoming van de regering. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze in aanmerking komen voor een bijdrage van 1.400 franc (460 gulden) per jaar voor de kosten van het openbaar vervoer. Ongeveer 170.000 mensen kunnen daarvan profiteren.

Een extra uitkering van 1.000 franc voor alle werklozen kost de staat ruim 9 miljard frank (3 miljard gulden). De regering heeft al laten weten daar geen geld voor te hebben. De actievoerders willen tevens dat de minimumuitkeringen worden opgetrokken. Wie in de bijstand belandt, krijgt maandelijks 2.300 franc (760 gulden). De armoedegrens ligt theoretisch op 3.200 franc (1.060 gulden).

Frankrijk telt op het ogenblik 3,1 miljoen werklozen, ongeveer 12,4 procent van de beroepsbevolking. Sinds 1975 is het aantal Fransen zonder werk alleen maar gestegen. November was overigens wel de derde achtereenvolgende maand dat de werkloosheid iets terugliep. Voor het eerst sinds september vorig jaar kwam het werkloosheidspercentage onder de 12,5 uit. (AFP, Reuter)