Na reeks aanslagen; Overdag leger weer op straat in Belfast

BELFAST, 3 JAN. De Britse autoriteiten herstellen in Belfast legerpatrouilles gedurende de dag na de moordaanslagen door katholieke en protestantse terreurorganisaties die het vredesproces in Noord-Ierland op het spel hebben gezet.

Dat heeft de Britse minister voor Noord-Ierse zaken, Mo Mowlam, gisteren meegedeeld na crisisberaad met politiechef Ronnie Flanagan in Belfast. Zij zei dat de situatie in Noord-Ierland ernstig is, maar “niet uit de hand is gelopen”. “Ik geloof dat (...) we dit te boven kunnen komen, en vooruitgang kunnen boeken in de (vredes)besprekingen wanneer die volgende week beginnen.”

De legerpatrouilles overdag, samen met en ter bescherming van de overwegend protestantse politie, werden eind november geschrapt omdat de politie tot de conclusie was gekomen dat een staakt-het-vuren van de zijde van de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger stand hield. Mowlam zei dat de terugkeer van de Britse militairen overdag in de straten van Belfast is bedoeld als “een zichtbaar antwoord” om de bevolking te tonen dat er bescherming is. Voorts is het aantal politiepatrouilles uitgebreid.

Flanagan waarschuwde dat verdere gewelddadigheden kunnen volgen na de reeks aanslagen die begon met de moord op de protestantse extremist Billy Wright in de Mazegevangenis door mede-gevangen terroristen van een katholieke splintergroepering. “We hebben in de afgelopen dagen afschuwelijke moorden meegemaakt, en ik kan tot mijn spijt niet zeggen dat het de laatste moorden waren”, aldus Flanagan. Hij drong er bij het publiek op aan waakzaam te blijven en zo verder geweld te voorkomen.

Wrights Loyalist Volunteer Force (LVF) nam wraak met onder andere een schietpartij op oudejaarsavond in een katholiek café in Noord-Belfast, waarbij een dode viel. Het LVF, dat heeft aangekondigd dat het “hierbij niet zal blijven”, verzet zich tegen het vredesoverleg in Noord-Ierland. Vermoed wordt echter dat ook de Ulster Defence Association (UDA), een grotere loyalistische terreurorganisatie die zich officieel wel aan het bestand houdt, bij deze schietpartij betrokken was.

Dat zou betekenen dat het hele vredesproces, waaraan de UDA via haar politieke vleugel deelneemt, wordt ondermijnd. (Reuters, AP, AFP)