Mondriaan Stichting: minder tentoonstellingen

AMSTERDAM, 3 JAN. Musea voor moderne kunst moeten jaarlijks minder tentoonstellingen organiseren. De huidige hoeveelheid exposities gaat ten koste van reflectie, overdracht, wetenschap en de zorgvuldigheid van de presentaties. Dit stelde Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, vrijdag in het Stedelijk Museum in Amsterdam tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de Mondriaan Stichting, het Stedelijk Museum en de Nederlandse Museumvereniging.

Daamen steunt daarmee Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk, die onlangs in een interview met deze krant pleitte voor minder tentoonstellingen en meer aandacht voor de vaste collectie. Volgens Daamen dreigt een oppervlakkige zapp-cultuur zijn intrede te doen bij Nederlandse moderne kunstmusea, waarbij het accent teveel ligt op primeurs.

Daamen vindt dat kunstmusea een voorbeeld moeten nemen aan volkenkundige, technische en natuurhistorische musea, die hun tentoonstellingen in de regel zorgvuldiger voorbereiden, met goede begeleidende teksten en educatieve programma's. Volgens Daamen lopen Nederlandse musea ook achter bij het gebruik van nieuwe media voor bijvoorbeeld presentatie, ontsluiting en educatie. Terwijl in de kunst sprake is van een ware explosie van het gebruik van video, cd-roms en computers, lijken musea de mogelijkheden voor presentatie bijna te negeren, zo constateerde hij. (ANP).