Leider Iran ontkent stappen richting VS

TEHERAN, 3 JAN. In het kader van de voortgaande machtsstrijd in Iran heeft Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei gisteren ontkend dat Iran stappen zet naar een toenadering tot de Verenigde Staten. Khamenei zei dit in een over de radio uitgezonden preek nadat bekend was geworden dat president Mohammad Khatami de Amerikaanse televisiezender CNN een vraaggesprek heeft toegestaan.

Volgens Khamenei “zeggen Westerse media dat een factie, individuen, groepen (..) of zelfs de regering een neiging hebben naar een verzoening met het Westen en Amerika”. “Maar natuurlijk is deze propaganda in strijd met de bestaande werkelijkheid. Niets ervan is waar.” Eerder deze week meldde de Amerikaanse regering vooralsnog niets te zien in een missie naar Iran om een dialoog op gang te brengen, ondanks “bemoedigende commentaren in de afgelopen weken” vanuit Teheran. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van het plan van de Californische Democratische Afgevaardigde Tom Lantos om naar Iran te reizen. De regering probeert hem op andere gedachten te brengen. Als Lantos, een invloedrijk lid van de Huis-commissie voor internationale betrekkingen, toch naar Iran gaat, zal dat niet zijn op verzoek van het Witte Huis of het ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus de woordvoerder. (AFP, Reuters)