Leer kinderen beleggen

Volgens het boek Money smart kids van de Amerikaanse schrijfster Janet Bodnar kunnen ouders er veel aan doen om hun kinderen belangstelling voor beleggen bij te brengen. De volgende vijf punten zijn een Nederlandse variatie op haar opvoedstrategie.

1. Leg kinderen basis-beleggingsbegrippen uit als 'aandeelhouder', 'winst' en 'dividend'.

2. Help kinderen een lijstje te maken van beursgenoteerde bedrijven die voor kinderen herkenbare producten maken. Nederlandse voorbeelden zijn CSM, Endemol Entertainment, Free Record Shop, Klene Holding, Philips Electronics en Unilever. Kinderen kunnen meedenken door na te gaan welk soort kleding, speelgoed of snoepgoed favoriet is op school. In speelgoedzaken kunnen ze bijvoorbeeld informeren wat goed verkoopt.

3. Vraag jaarverslagen op of neem kinderen mee naar de bibliotheek om jaarverslagen van de bedrijven op het lijstje te bekijken.

4. Help kinderen om een of twee aandelen te kopen. Qua aankoopkosten kan dat erg duur uitpakken. Maar, zo vindt de schrijfster van Money smart kids, “de les die je kinderen daarmee leert is onbetaalbaar”.

5. Laat kinderen zien hoe ze in de krant de prijs van hun aandeel kunnen volgen.