Kaunda negeert spreekverbod

LUSAKA, 3 JAN. Kenneth Kaunda, voormalig president van Zambia, heeft gisteren de voorwaarden van zijn huisarrest in de hoofdstad Lusaka genegeerd en van zijn gang naar de rechtbank gebruik gemaakt om zijn aanhangers toe te spreken.

“Niet Kaunda staat terecht, maar Chiluba”, riep hij de juichende menigte voor het gerechtsgebouw toe, verwijzend naar de huidige president van Zambia, die hem vorige week liet arresteren op beschuldiging van betrokkenheid bij een mislukte militaire staatsgreep in oktober. Kaunda's detentie werd woensdag omgezet in huisarrest. De 73-jarige oud-president mag maar twee bezoekers per week ontvangen en het is hem verboden politiek te bedrijven of met de pers te spreken. De rechtbank beslist dinsdag over Kaunda's bezwaarschrift tegen zijn huisarrest. (Reuters)