Kalme glimlach, de winnaar geniet

DORDRECHT, 3 JAN. Geen Mercedes of Jaguar in de Dordtrechtse Stratosfeerstraat. Op de parkeerplaats staan alleen wat tweedeurs-Fordjes en Golfjes. Nieuwjaarsnacht was hier rustig, gezien de weinige restanten van vuurwerk op stoep en straat. Toen de bewoners van de eerste galerijflat in de straat elkaar een gelukkig 1998 wensten, wisten zij nog niet dat zij een dag later miljonair zouden zijn.

Zestien huishoudens op de onderste drie lagen van de flat met postcode 3328 GM én in het bezit van een of meer loten van de Nationale Postcodeloterij, kregen op nieuwjaarsdag in een rechtstreekse televisie-uitzending te horen samen de winnaars te zijn van de zogenoemde Postcode-Kanjer: 16,4 miljoen gulden. Hoe meer loten en hoe langer lid van de postcodeloterij, des te hoger de prijs. Mevrouw G. Katgerman won met 3,2 miljoen gulden het hoogste geldbedrag. De daaropvolgende prijs bedraagt 2,7 miljoen, de 'troostprijs' is 400.000 gulden groot.

Vrijdagmiddag, na een overnachting in het Amsterdamse Amstelhotel op kosten van de Postcodeloterij, komt een bus de miljonairs thuisbrengen. Sommigen stappen uit alsof ze terugkomen van het boodschappen doen. Ook als er microfoons en camera's onder hun neus worden geduwd blijven ze nuchter. In het gedrang van pers, joelende familieleden en de minder fortuinlijke bewoners van de flat ontkomt vooral mevrouw Katgerman niet. Zij kijkt nog steeds verschrikt. “Ik ga mijn moeder in het zonnetje zetten”, had ze gestameld toen ze het nieuws hoorde. Nog steeds kan ze nauwelijks meer uitbrengen. En haar ouders en zus kunnen haar met hun bloemen nauwelijks bereiken in de drukte.

De winnaar van 2,7 miljoen gulden geniet, met een kalme glimlach en zijn borst vooruit. Maar dat, zegt miljonair T. Baron, begon al vóór de trekking, toen de winnaars met de smoes dat zij met zij allen een VIP-arrangement hadden gewonnen, naar de Aalsmeerstudio werden gelokt.

Ook Rodney Blenman was “allang blij” met de VIP-behandeling. Vervolgens won hij 650.000 gulden. Dat was “dollen” in het Amstelhotel, zegt hij. “Een paar auto's” zou hij willen kopen. Zijn vader denkt daar anders over: “We hebben nog niet genoeg tijd gehad om er rustig over na te denken. Ik ga het in ieder geval niet over de balk smijten.”

Pagina 3: De winnares heeft eigenlijk al een andere postcode

Somber is de blik van een mede-flatbewoonster. Zij had een van hen kunnen zijn. Zeven jaar lang deed ze mee met de postcodeloterij. Maar twee maanden geleden heeft zij haar vijf loten opgezegd.

Terwijl de winnaars nog van niets wisten, hadden de niet-winnaars zo hun voorgevoelens. De vader van mevrouw Katgerman had zijn dochter al exact voorgerekend hoeveel ze zou winnen. “Maar ze wilde het niet geloven.”

Zij werd ook miljonair dankzij vergeetachtigheid. Mevrouw Katgerman woont al een half jaar niet meer in de flat, maar had haar nieuwe postcode nog niet doorgegeven aan de loterij. “Ze wilde het een week geleden overschrijven, maar dat is ze dus vergeten”, zegt hij haar vader.

Ook Joop Molendijk, zonder lot, die in de zelfde flat woont dacht het al. “Toen ze hun uitnodiging voor de show kregen zei ik: hier wonen de nieuwe rijken.” Vervolgens won zijn buurvrouw een miljoen. “Eindelijk is de prijs goed terechtgekomen”, zegt Molendijk. “De mensen hier hebben het niet breed.” Hij verwacht dat de nieuwe rijken gaan verhuizen. Alle prijswinnaars krijgen gratis advies van de Postcodeloterij. Over hoe zij hun tonnen en miljoenen het beste kunnen besteden.