Griekse politie redt Koerdische vluchtelingen

ROME / ATHENE, 3 JAN. Aan de Grieks-Turkse grens zijn 125 Koerdische vluchtelingen met grote moeite gered en vervolgens aangehouden nadat hun vaartuig schipbreuk had geleden in de rivier de Evros. Drie Koerden zijn verdronken, zo hebben zegslieden van de Griekse politie gisteren bekendgemaakt. De politie was woensdag, gesteund door een legerregiment, in actie gekomen nadat zes opgepakte Koerden hadden verteld dat hun schip was vergaan.

De Griekse autoriteiten zijn sinds 31 december in staat van paraatheid met het oog op de mogelijkheid van een nieuwe toestroom van Iraaks Koerdische vluchtelingen. Een Grieks marineschip patrouilleert in verband daarmee in het noorden van de Egeïsche Zee. Turkije heeft woedend gereageerd op het feit dat Turkse vrachtschepen worden gcontroleerd. Turkije ziet dit als een provocerend staaltje piraterij. Athene zegt echter dat het slechts controleert of er geen schepen met vluchtelingen naar het westen varen.

Intussen maakt Italië, waar de afgelopen week al meer dan 1.200 vluchtelingen zijn geland, zich op voor de komst van nog eens honderden, merendeels Koerden. het pro-Koerdische persbureau DEM meldde vanuit Ankara dat een schip met 300 mensen vanuit Istanbul was vertrokken naar Italië of Griekenland. Een zegsman van de Italiaanse kustwacht zei dat mogelijk drie schepen met vluchtelingen naar Italië onderweg zijn. Een woordvoerder van de politieke vleugel van de separatistische Turks-Koerdische PKK liet weten dat twee schepen met samen in totaal 1.000 vluchtelingen aan boord naar Italië onderweg was.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther, heeft Rome opgeroepen zijn grenzen beter te bewaken. Volgens Kanther heeft Duitsland geen zin te betalen voor de brokken die door andere landen worden gemaakt. Veel vluchtelingen die in Italië arriveren, hebben als eindbestemming andere Europese landen, waaronder met name Duitsland.

Italië geeft vluchtelingen 15 dagen de tijd om vrijwillig het land te verlaten als zij geen asiel aanvragen, en in die tijd slagen velen erin de noordelijke grenzen over te komen. Oostenrijk heeft inmiddels de grenscontroles heringevoerd die het op 1 december in verband met Italiës toetreding tot het Schengenakkoord had afgeschaft. Overigens hoeft volgens het akkoord de opening van de Italiaanse grens met Frankrijk en Oostenrijk pas op 31 maart volledig te zijn. (AFP, Reuters, AP)