Geding tegen luchthaven; 'Geen extra vluchten op Eindhoven'

VELDHOVEN, 3 JAN. De gemeente Veldhoven spant een kort geding aan tegen Eindhoven Airport en de luchtvaartmaatschappij Base Airlines. De Noord-Brabantse plaats wil dat het maximum aantal vliegbewegingen, zoals de directie van het vliegveld die heeft afgesproken met de buurgemeenten, gehandhaafd blijft.

In een overeenkomst tussen Eindhoven Airport en de gemeenten Best, Eersel, Oirschot en Veldhoven is in 1986 afgesproken dat niet meer dan 15.500 vliegbewegingen per jaar worden uitgevoerd.

Omdat in 1997 dat aantal overschreden zou worden, heeft de directie van het vliegveld beperkende maatregelen opgelegd aan de gebruikers van het vliegveld.

De op Eindhoven Airport gevestigde maatschappij Base Airlines heeft die maatregelen vervolgens met succes aangevochten voor de rechtbank in Den Bosch. Deze oordeelde dat de afspraak niet gesteund wordt door de Luchtvaartwet.

Omdat daarmee het convenant tussen Eindhoven en de buurgemeenten vrijwel waardeloos is geworden, gaat Veldhoven op zijn beurt naar de rechter.

De gemeente denkt dat er een mondelinge overeenkomst bestaat tussen de luchthaven en Base Airlines over het gebruik van het vliegveld.

Dat zou voldoende basis moeten zijn om beperkende maatregelen te kunnen opleggen. Daarom vraagt Veldhoven als belanghebbende derde om vernietiging van het eerdere vonnis. Het geding dient op 2 februari voor de rechtbank in Den Bosch.

Het aantal passagiers van Eindhoven Airport is in 1997 met vijf procent toegenomen tot 270.000, zo heeft de luchthavendirectie bekendgemaakt. Ongeveer 80 procent van de passagiers maakte gebruik van lijndiensten. De groei was het grootst bij de vakantiecharters. Het aantal passagiers groeide daar met 46 procent van 32.000 naar 46.000. Er werden ongeveer 15.300 vliegbewegingen uitgevoerd. (ANP)