Elfstedentocht

De weigering van de Friesche Elf Steden om het deelnemersveld voor een volgende tocht drastisch te verjongen wordt in het hoofdcommentaar van 19 december veroordeeld. Daar kan de krant goede argumenten voor aandragen. Maar er wordt uitgegaan van de volgende twee stellingen: (1) de Elfstedentocht is het spelletje van de Nederlanders, en (2) de leden handelen enkel uit eigenbelang.

Elke verwijzing naar een Friese oorsprong en identiteit van de Alvestêden is tegenwoordig onbespreekbaar. Iedere Nederlander moet evenveel kans hebben op het meedoen aan de tocht, dicteert NRC Handelsblad.

Maar dat is juist het grootste probleem. Nederlanders, met name 'Hollanders', hebben niet het vermogen ergens te gast te zijn. In een tv-programma met Sonja Barend hoorde ik een oud-rijdster kraaien dat de Elfstedentocht Holland op zijn best was. De tocht van vorige winter werd alom als Holland Promotion aangeprezen.

Waarom moeten deze Hollanders zo nodig de Elfstedentocht koloniseren? Laten de liefhebbers van een Hollandse Elfstedentocht liever hun eigen wedstrijd in het westen des lands organiseren. Water zat, en anders rij je hetzelfde rondje twee keer. Het probleem met de startbewijzen is dan in één keer opgelost.